Фото: росЗМІ

Чи зуміла Європа прилаштувалась до життя без російського газу: роз'яснення Bloomberg

Країни Євросоюзу на тлі проблем з перевезеннями на Близькому Сході, не відчули підвищення цін на блакитне паливо. Це може свідчити про успіх відмови від газу Російської Федерації.

Про це повідомляє Bloomberg.

Перевізники змушені доставляти газ довшим шляхом через небезпеку, яка з'явилась у Червоному морі. Проте це не збільшило ціни на катарський газ для європейців, а вартість електроенергії залишилася стабільною після кризи.

За даними джерела, базові європейські ціни на електроенергію наразі торгуються нижче 30 євро за мегават-годину, що складає приблизно десяту частину від пікових рівнів минулого року.

Bloomberg наголошує, що "найгірше жахіття", яке призвело до стрімкого зростання рахунків за енергоносії та підштовхнуло інфляцію до багаторічних максимумів у 2022 році, залишилося в минулому. Європейські країни відповідально підійшли до підготовки та накопичила рекордні обсяги блакитного палива.

Водночас європейці активно користувались відновлювальними джерелами енергії, що дозволило диверсифікувати споживання й спокійно пройти кризу. Досить м'яка зима також вплинула на легке проходження зими, а також уповільнення економічного зростання, що знизило потреби споживання газу у таких великих промислових країнах, як Німеччина.

Нагадаємо, у листопаді з'явилась інформація, що з початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація заробила майже 550 мільярдів євро від експорту нафти та газу. З цієї суми 180 мільярдів євро було сплачено Євросоюзом.

Також у жовтні Болгарія ввела податок на російський природний газ, який транзитом проходить через її територію до Європи. Новий закон був опублікований у п'ятницю, 13 жовтня, і набуває чинності негайно.

Раніше повідомлялось, що на початку 2023 року Німеччина повністю відмовилася від російських енергоносіїв. Країна знайшла нові джерела імпорту газу та нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.01.2024 18:33