Фото: fakty.com.ua

Росія з початку війни заробила майже 550 млрд євро на експорті нафти та газу: хто є найбільшим імпортером

З початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація заробила майже 550 мільярдів євро від експорту нафти та газу. З цієї суми 180 мільярдів євро було сплачено Євросоюзом.

Про це йдеться в дослідженні Center for Research on Energy and Clean Air. 

"З початку війни Росія заробила 550 мільярдів євро доходу від експорту викопного палива. Країни Європейського Союзу закупили на понад 180 мільярдів євро", — йдеться в документі.

Скріншот з сайту Center for Research on Energy and Clean Air

Імпорт російського викопного палива в ЄС скорочується з кінця березня 2023 року. Він зменшився більш ніж вдвічі в грошовому вираженні порівняно з періодом до 22 лютого 2022 року. Навіть при тому, що ЄС залишається найбільшим імпортером, його обсяги не значно випереджають ті, що спрямовані до Китаю.

Основними покупцями російських енергоресурсів в межах Європейського союзу стали Німеччина (28 мільярдів євро), Нідерланди (18 мільярдів євро) та Італія (17 мільярдів євро). Другим за величиною покупцем є Китай, який витратив понад 143 мільярди євро, з яких 107 мільярдів припадають на нафту, 17 мільярдів на газ і 18 мільярдів на вугілля.

Нагадаємо, через збільшення військових видатків економіка Російської Федерації увійшла у "фазу перегріву". Зокрема, у державі не вистачає кваліфікованих працівників, рубль слабшає, а державний економічний сектор стає не таким ефективним як був до війни. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.11.2023 21:14