Фото: росЗМІ

Економіка Росії увійшла у "фазу перегріву", — Reuters

Через збільшення військових видатків економіка Російської Федерації увійшла у "фазу перегріву". Зокрема, у державі не вистачає кваліфікованих працівників, рубль слабшає, а державний економічний сектор стає не таким ефективним як був до війни. 

Про це пише Reuters.

За даними видання, влада РФ перевела економіку в режим повного фінансування війни. Це означає, що він планує тривалий конфлікт в Україні.

"Війна проти України може розгортатися не за планом, але президент Володимир Путін все ще може стверджувати, що російська економіка працює, як він каже, "краще, ніж очікувалося раніше". Таке недооцінювання є незвичайним для кремлівського лідера: через жорсткий ринок праці та інфляцію, яка не має ознак спаду, російська економіка фактично перегрівається", — зазначають в агентстві.

За даними МВФ, ВВП Росії у 2023 році збільшиться на 2,2%, а безробіття на історично низькому рівні 3%. За прогнозами, уже наступного року економічне зростання країни скоротиться до 1,1%.

Так, колумніст Reuters Пьєр Бріансон припускає, що "російська військова економіка перегрівається на пороховій бочці", а у середньостроковій перспективі Росії загрожує серія "бомб сповільненої дії".

"Перспективи Росії, коли військові видатки почнуть скорочуватися, похмурі. Частковий обхід санкцій не компенсує втрату технологій з Європи чи США. Скорочення інвестицій у школи та освіту через те, що пріоритет у державі надали збройним силам, призведе до скорочення продуктивності у середньостроковій та довгостроковій перспективі. А скорочення інвестицій у систему охорони здоров'я поглибить жахливу демографічну ситуацію", — йдеться в статті.

Нагадаємо, керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в одному із інтерв'ю заявив, що економіка Росії протримається недовго й незабаром там припиниться потік зброї. Водночас Кремль отримає відповідь на удари по українській критичній інфраструктурі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2023 14:34