Фото: Flickr

Росія готується до багаторічної війни з Україною: у британській розвідці навели аргументи

Витрати на оборону Російської Федерації мають зрости приблизно до 30% від загальних видатків у 2024 році. Відповідні цифри наведено у документах, які, ймовірно, належать міністерству фінансів країни-агресора.

Про це в соцмережі Х повідомило міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки. Російський мінфін пропонує оборонний бюджет у розмірі 10,8 трильйона рублів, що становить приблизно 6% ВВП та збільшення на 68%, порівняно із 2023 роком.

Представники розвідки переконані, що Росія зможе підтримувати такий рівень оборонних витрат протягом 2024 року, але лише коштом економіки в цілому.

"Повна інформація про російські витрати на оборону завжди засекречена, але ці цифри свідчать, що Росія готується до подальших багатьох років бойових дій в Україні", — пишуть експерти у зведенні.

У міноборони Британії зазначили, що таким планам РФ передували публічні коментарі міністра оборони Росії Сергія Шойгу 27 вересня, в яких він висловив готовність до продовження війни у 2025 році.

Інфографіка: британська розвідка

Нагадаємо, в серпні Reuters із посиланням на урядовий документ країни-агресора повідомляв, що Росія подвоїла свої цільові витрати на оборону країни на 2023 рік до понад 100 мільярдів доларів. Це становить третину всіх державних витрат. Тільки в першій половині 2023 року РФ витратила на оборону на 12%, або 600 мільярдів рублів, більше, ніж 4,98 трильйона рублів (54 мільярди доларів), які вона спочатку планувала на 2023 рік.

Зокрема, витрати на оборону за перші шість місяців 2023 року склали 5,59 трильйона рублів, що становить 37,3% від загальної суми 14,97 трильйона рублів, витрачених за цей період. Бюджетний план Росії передбачав 17,1% від загального обсягу коштів, що витрачаються на "національну оборону".

Своєю чергою речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що підвищення витрат на оборону для Росії є абсолютно "необхідним", а "спеціальна військова операція" і надалі триватиме.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2023 11:19