Ілон Маск. Джерело: Bloomberg

Чому Ілон Маск, а не держава: Сенат США проведе розслідування щодо роботи Starlink в Україні

Комітет Сенату США у справах збройних сил розпочав детальне розслідування питання національної безпеки через рішення керівника SpaceX Ілона Маска заблокувати його приватну супутникову мережу Starlink для допомоги Україні під час атаки біля узбережжя Криму.

Про це повідомив Bloomberg з посиланням на голову комітету Джека Ріда. Він заявив, що звіти про використання Starlink виявили "серйозні проблеми відповідальності щодо національної безпеки, і комітет займається цим питанням".

За його словами, комітет розглядатиме широкий ринок супутникового зв’язку, державні контракти та роль, яку у цьому питанні відіграють Маск і його компанія.

"Ані Ілон Маск, ані будь-яка приватна особа не можуть мати останнє слово, коли йдеться про національну безпеку США", — наголосив Рід.

Інші сенатори-демократи в комітеті, зокрема Джин Шахін з Нью-Гемпширу та Елізабет Воррен з Массачусетсу, вимагали від Міністерства оборони США відповіді на те, чому саме Маск, а не урядовець США, вирішував, коли Україна може використовувати супутникову мережу.

Помічник Конгресу на умовах анонімності зазначив, що Шахін і Воррен планують надіслати листа міністру оборони США Ллойду Остіну з проханням надати подробиці про роботу Starlink і Маска в Україні. За його словами, таким чином комісія збирає інформацію для офіційного розслідування.

У короткому інтерв'ю Шахін розповіла, що запитувала представників адміністрації під час таємних брифінгів про контроль за використанням Starlink в Україні, але відповіді на свої запитання не отримала.

Вимкнення Starlink біля Криму: що відомо

Минулого року Ілон Маск зірвав спецоперацію українських спецслужб, коли ті планували атакувати російський флот у Криму дронами-камікадзе. За даними CNN, він екстрено вимкнув супутниковий зв’язок Starlink біля Криму, на який покладалися українські оператори морських дронів. Нібито він зробив це саме після того, як дізнався про плани атаки, бо боявся, що атака спровокує РФ на ядерний удар, а Маск опиниться причетним до цього.

Сам Маск стверджував, що Starlink взагалі ніколи не працював біля Криму, не кажучи про сам півострів. Відтак він отримав екстрений запит на увімкнення супутникового зв’язку у цьому районі, коли операція вже почалася, але відмовився це.

Своєю чергою, президентка компанії SpaceX Гвін Шотвелл заявила, що Starlink "ніколи не призначався для використання як зброї". Вона наголосила, що ЗСУ можуть користуватися терміналами Starlink для зв’язку, однак SpaceX не хоче, щоб інтернет-сервіс залучали до наступальних дій.

Ілон Маск виправдовувався, що не вважає себе зрадником через ситуацію навколо вимкнення супутникового інтернету Starlink для українських військових поблизу Криму. А в Сенаті США закликали переглянути державні контракти з компанією SpaceX.

А декілька днів тому Ілон Маск озвучив нову версію відключення супутникового зв'язку Starlink поблизу Криму. Він заявив, що це сталося через американські санкції проти РФ, увімкнути його без спеціального дозволу від Білого дому він начебто не мав права.

Нагадаємо, що вчора мільярдер відмовився відповідати на запитання журналістів про зірвану українську атаку на російські військові кораблі через вимкнення Starlink минулого року. Репортер декілька разів запитав Маска, чи коштувало його невігластво та самолюбство життів українців. Бізнесмен проігнорував запитання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2023 14:26