Ілон Маск. Джерело: "Українська правда"

У Сенаті США відреагували на скандал з Ілоном Маском та Україною

У Сенаті Сполучених Штатів Америки закликали переглянути державні контракти з компанією SpaceX Ілона Маска після того, як він зізнався, що перешкоджав роботі українських військових.

Про це повідомив Bloomberg із посиланням на заяву сенаторки Елізабет Воррен.

Вона зазначила, що Сенат має провести розслідування щодо американської компанії SpaceX після того, як генеральний директор Ілон Маск заявив, що блокував Україні доступ до супутникової мережі Starlink під час атаки на ворожі кораблі в Чорному морі.

"Конгресу необхідно розслідувати, що тут сталося, і чи є у нас адекватні інструменти, щоби гарантувати, що зовнішню політику проводить уряд, а не один мільярдер", — сказала вона.

Журналісти розповіли, що Ілон Маск разом з іншими керівниками технологічної галузі братиме участь у закритій зустрічі зі сенаторами у Капітолії, яка відбудеться у середу, 13 вересня.

Елізабет Воррен — не єдина, хто занепокоєна ситуацією з Маском. Зокрема, очільник комітету зі збройних сил Джек Рід теж висловився про цю проблему. Він зауважив, що уряди зазвичай самі контролюють супутники, а президенти вирішують, що з ними робити.

Також він додав, що є дуже позитивні зміни, які полягають у тому, що компанія SpaceX знизила вартість доступу до космосу, в тому числі й для запусків із метою національної безпеки.

"Але в Ілона Маска не може бути останнього слова, коли справа стосується національної безпеки", — сказав голова комітету.

Нагадаємо, 2022 року власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Це вплинуло на стратегію звільнення українських територій. Пізніше він заявив, що не вважає себе зрадником через ситуацію навколо вимкнення супутникового Інтернету Starlink для українських військових поблизу Криму.

До цього Ілон Маск втрапляв у скандали з висловленнями про Україну. Зокрема, бізнесмен пропонував віддати Крим Росії, щоб закінчити війну. На думку Маска, Україна в цьому випадку мала б забезпечувати Крим водою. Також він вважає, що звільнення окупованого півострова — "безжалісна ескалація".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 11:19