Фото: insightnews.media

Чому Німеччина зволікає з передаванням Україні ракет Taurus: ЗМІ назвали причину

Німеччина відтягує відправлення Україні ракет великої дальності Taurus через побоювання в нібито прямій конфронтації з Росією. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як пише видання з посиланням на німецьких чиновників, трипартійний коаліційний уряд Німеччини "в принципі схвалив" постачання Taurus, проте канцлер Олаф Шольц призупинив цей крок через побоювання, що німецькому персоналу доведеться поїхати в Україну, щоб допомогти в обслуговуванні та експлуатації зброї. За словами чиновників, Шольц стурбований, що такий крок може призвести до прямої конфронтації Німеччини та росії.

"Канцлер повинен припинити блокаду поставок Taurus. Нерішучість і технічні виправдання тільки сприяють зміцненню віри російського диктатора Володимира Путіна в те, що він все ще може перемогти, і це тільки продовжує війну", — сказав депутат Бундестагу Антон Хофрейтер.

Речник канцлера повідомив, що плану стосовно найближчого постачання ракет Taurus немає.

"Подібні дебати передували рішенню Німеччини відправити в Україну танки німецького виробництва. Шольц погодився зробити це лише після того, як переконав президента Джо Байдена надіслати американські танки. Німеччина з того часу наполягала на постачанні нових типів зброї лише в тому випадку, якщо США також це роблять", — повідомляє видання.

Taurus для України: хто блокує постачання німецьких ракет

Україна офіційно запросила у Німеччини цей тип далекобійних ракет, однак там відхилили запит. Водночас ЗМІ повідомляли, що країна все ж може передати цей тип зброї, однак намагається унеможливити удари Збройних сил України по території Росії.

Тим часом у Бундестазі продовжують критикувати канцлера Олафа Шольца через відмову надати Україні далекобійні ракети. Так, голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман наголосила днями, що ракети Україні "потрібні терміново", а Шольц і його канцелярія "намагаються не дати цій темі старт". За її словами, Шольц — єдиний у коаліції, хто блокує постачання Україні Taurus.

Водночас міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус днями заявив, що його країна може ухвалити рішення щодо передачі ЗСУ Taurus протягом одного-двох тижнів. За його словами, ці крилаті ракети можуть уражати цілі на більших дальностях, ніж будь-яка інша зброя, що постачалася до цього часу в Україну, і вона є "дуже складним промисловим продуктом".

Також повідомлялось, що Німеччина може наважитись ухвалити рішення про надання Україні крилатих далекобійних ракет Taurus після поставок для ЗСУ американських балістичних ракет великої дальності ATACMS.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента України пояснили, як ракети Taurus та АTACMS можуть змінити ситуацію на полі бою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 20:21