Острів Зміїний. Джерело: ua.igotoworld

Чому окупанти обстрілюють острів Зміїний: пояснення Сил оборони

Завдаючи удари по острову Зміїний, Росія намагається демонструвати своє панування у Чорному морі та навіть таким чином блокувати українську портову інфраструктуру. Водночас російські окупанти намагаються переконати судновласників, що акваторія територіального моря України, як і українські порти, є небезпечною територією.

Про це повідомила керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі "Еспресо".

"По-перше, для противника це спосіб продемонструвати своє панування у Чорному морі. Навколо острова Зміїний зосереджені транспортні шляхи, які рекомендовані для використання цивільного судноплавства", — зазначила вона.

За її словами, у такий спосіб ворог намагається тиснути на судновласників, переконуючи їх, що акваторія територіального моря України, як і українські порти, є небезпечною територією, тому там, мовляв, не варто перебувати.

Звільнення острова Зміїний

Острів Зміїний українські захисники звільнили від ворога 30 червня 2022 року. Тоді у спецоперації брали участь чимало підрозділів: спецпризначенці ГУР МО України та Центру спецоперацій "А" СБУ, авіатори Повітряних сил та моряки Військово-морських сил ЗСУ, вояки Державної прикордонної служби України, військові інженери, оператори "Байрактарів".

Острів не мав стратегічного значення для оборони України від ворога. Проте там росіяни могли розміщувати свої системи протиповітряної оборони, які заважали працювати українським захисникам. Тож звільнення Зміїного значно полегшило роботу захисників на Півдні України.

Нагадаємо, що вночі 10 вересня російські окупанти завдали авіаційного удару в напрямку острова Зміїний. Під час атаки ворог використав керовані авіабомби.

Також за попередню добу росіяни 46 разів обстріляли з артилерії населені пункти Херсонського та Білозерського районів. Внаслідок російських обстрілів загинула одна людина та пошкоджено три приватні будинки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 09:17