Чому падає гривня: в НБУ пояснили, що відбувається з курсом

Курс гривні на готівковому ринку дещо знизився. На ці зміни повпливали новини про припинення роботи "зернового коридору" та обстріли Російською Федерацією портової інфраструктури. 

Таку заяву зробив заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій під час брифінгу з питань монетарної політики, пише ЕП.

"Відбулася несуттєва корекція. Ситуація контрольована. Ми її моніторимо та відслідковуємо. Що могло її спричинити? Наша оцінка вказує, що вплинула зупинка роботи "зернового коридору", активні удари росіян по зерновій інфраструктурі, нашій логістиці", — пояснив Гелетій.

Він зазначив, що, попри це, ситуація на готівковому валютному ринку залишається незмінною. Крім цього, у Нацбанку спостерігають позитивну для готівкового ринку тенденцію серед населення: зараз українці більше продають валюти, аніж купують її.

"Ми не розглядаємо ситуативні корекції, які зараз відбуваються на готівковому ринку, як певний фактор, який змушує нас тривожитися або свідчення того, що змінюється тренд. Ситуація абсолютно стійка та контрольована", — додав голова Нацбанку Андрій Пишний.

Нагадаємо, у Національному банку розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.07.2023 06:36