Фото: "Укрінформ"

Україна пропонує вивозити зерно через країни Балтії: у ЄС відреагували

Україна шукає нові шляхи вивезення продовольства після того, як Росія вийшла із "зернової угоди". Новий маршрут, вважають у Києві, може пролягати через країни Балтії.

Про це повідомив представник Єврокомісії Адальберт Янц.

"Усі можливості для експорту через маршрути солідарності важливі. У Єврокомісії працюють у всіх напрямках, балтійські маршрути, безперечно, є важливими", — сказав він.

За словами Янца, Єврокомісія обовʼязково розгляне балтійські порти як коридор для вивезення українського зерна. 

Завершення "зернової угоди": що відомо

17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони. Щодня армія РФ завдавала ударів по Одеській області. Є загиблі, багато постраждалих, а також зруйновані будівлі та знищені склади зі зерном.

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди". Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Він зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 25.07.2023 16:21