Фото: taurus-school.kiev.ua

Чому пасажирів в електромобілях нудить частіше: названо причину

Часто рекламована перевага володіння електромобілем — це керування за допомогою однієї педалі, коли водії можуть уповільнити транспортний засіб, просто відпустивши педаль газу. Такий спосіб водіння негативно впливає на самопочуття людей, які перебувають в автомобілі, часто провокуючи нудоту.

Про це повідомляє ABC News.

Колишній редактор Green Car Reports і співавтор Car and Driver Джон Фолькер підкреслив, що рекуперація електромобіля може призвести до того, що окремі люди почуватимуть себе погано, — говорить Джон Фолькер.

"Сильне рекуперативне гальмування, яке повертає максимальну енергію, може спричинити заколисування. Існує спеціальна методика для водіїв, яка модулює рух на електромобілі... водії повинні її використовувати", — сказав він.

За словами Фолькера, він принаймні двічі відчував нудоту, коли їхав на задньому сидінні Tesla. 

"Водії не знали, як модулювати сильне рекупераційне гальмування Tesla", — пригадав він.

Президент і головний аналітик AutoPacific Ед Кім сказав, що Tesla є "найгіршими порушниками", тому що вони можуть бути "дуже різкими в динаміці розгону та гальмування".

"Більшість автовиробників налаштовують дросельні заслінки на електромобілі таким чином, щоб підкреслити потужність, але побічний ефект полягає в тому, що деяким пасажирам складно це пережити. Водій повинен бути дуже обережними з тим, як використовувати педаль газу", — підкреслив Кім.

Електромобілі мають величезний крутний момент: коли водій натискає на педаль газу, то автомобіль різко додає у динаміці. Саме ця подача потужності може викликати дискомфорт у деяких людей. Якщо в автомобілі встановити дуже високе рекуперативне гальмування, то транспортний засіб спочатку ринеться вперед, а згодом ідентично сильно хитнеться назад.

ЛОР з Техасу доктор Ді Верре запевняє, що заколисування в електромобілів "це справжня проблема". Він зазначив, що відсутність звуку в електромобілі також може погіршити самопочуття пасажирів, особливо тих, хто вже схильний до заколисування.

"Мозок створює модель того, чого він очікує в певних ситуаціях, — в автомобілях з двигуном внутрішнього згоряння ви чуєте оберти двигуна й розумієте, що хтось натискає на педаль газу. Автомобіль рухається вперед. В електромобілі слухові та візуальні сигнали не відповідають моделі, якою ви насправді рухаєтеся", — сказав Верре.

Нудота більш притаманна пасажирам електроавтомобіля

Джерело підкреслює, що пасажири більш чутливі до запаморочення та нудоти в електромобілі, ніж водії, особливо коли вони перебувають на задньому сидінні.

Щоб зменшити вплив заколисування пасажирів, експерти радять кілька речей. По-перше, варто встановити екорежим у своїх електромобілях: це зробити дросель менш чутливим, а також допоможе стилю водіння стати більш спокійним.

Фахівці зазначають, що регенераційне гальмування різне для кожного електромобіля, і деякі транспортні засоби можуть бути кращими, ніж інші. Проте якщо пасажирів часто заколисує, потрібно повністю вимкнути систему рекуперації. Це не дуже сильно вплине на запас ходу електромобіля, але дозволить пасажирам комфортно почуватися у салоні транспортного засобу.

Але, як запевняє видання, найголовніша причина поїздок, під час яких нудить пасажира — стиль водіння окремої особи. Якщо водій їздитиме більш плавно, проблему можна уникнути.

Нагадаємо, компанія Tesla працює над створенням нового електроавтомобіля Roadster. Ілон Маск планує, що авто будуть готові та представлені до кінця 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.05.2024 14:55