На фото: F-16. Джерело: "Вікіпедія"

Чому F-16 не зможуть здійснювати бойові вильоти з території сусідніх держав: пояснення експерта

Частина винищувачів F-16 буде залишатись на території України та виконувати бойові завдання, тоді як інші зберігатимуться за кордоном. Базування цих винищувачів у Польщі чи Румунії не означає, що літаки будуть оперативно вилітати та виконувати бойові завдання поряд з лінією фронту. 

Про це заявив експерт інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Іван Киричевський, пише "РБК-Україна".

За словами Киричевського, такі припущення та ідеї неможливі у зв'язку з технічними обмеженнями, адже це буде надто далеко до лінії фронту.

"Наприклад, аеропорт Ряшів, основний хаб, який розташований приблизно в тисячі кілометрів від лінії фронту. Тобто винищувач спалить все паливо поки туди долетить, а аеродроми, звідки могли б реально злітати винищувачі F-16, на території Польщі чи Румунії розташовані ще далі", — наголосив він.

Зазначається, що бойовий радіус дії американського літака складає від 500 до 600 кілометрів, саме тому робити бойові вильоти з території сусідніх країн неможливо з виключно технічних причин. Киричевський додає, що одна з причин, чому частина F-16 перебуватиме за кордоном — це недостатня кількість систем протиповітряної оборони в Україні.

Аеродром, на якому будуть базуватись такі винищувачі, потребує потужного прикриття, а для цього своєю чергою потрібні системи Patriot. Щоб розосередити літаки по різних аеродромах, таких комплексів потрібно буде більше, наголошує він.

"Саме тому командування Збройних сил України розглядає варіант, щоб частина бортів залишалась тут і виконувала бойові завдання, а частина — зберігалась за кордоном", — додав експерт.

Раніше, а саме 10 червня, начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов заявив, що частина винищувачів F-16, які Україна отримає від західних партнерів, зберігатиметься на іноземних авіабазах. Це необхідно для того, аби вони не стали цілями російських загарбників. За словами посадовця, на сьогодні чотири країни підтвердили надання винищувачів F-16 Україні. Однак кількість може збільшитися згодом, оскільки "майже всі країни, в яких на озброєнні є F-16, поступово переозброюються на F-35".

"Що стосується 30 літаків, 40. Тут слід розуміти, що не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які будуть використовуватися для підготовки наших пілотів", — наголосив він.

Нагадаємо, 7 червня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що обмеження можливостей Заходу щодо навчання пілотів-партнерів на винищувачах F-16 створюють вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати ці літаки у майбутньому. Київ не зможе використовувати всі літаки, надані Заходом, максимально ефективно доти, доки низка українських пілотів проходять навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 04:30