Фото: Вікіпедія

Чому Україна не зможе ефективно використовувати літаки F-16 на полі бою: роз'яснення ISW

Обмеження можливостей Заходу щодо навчання пілотів-партнерів на винищувачах F-16 створюють вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати ці літаки у майбутньому. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Раніше Politico повідомив, що Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія планують відправити в Україну понад 60 літаків F-16 улітку 2024 року. За даними видання, офіційні особи та законодавці США, Європи та України заявили, що США, Данія та румунські центри підготовки пілотів F-16 можуть навчати лише обмежену кількість українських пілотів. Як повідомляє Politico, офіційний представник військово-повітряних сил США Лорел Фоллс заявила, що Національна гвардія США планує навчити 12 українських пілотів до кінця вересня 2024 року. 

Повідомляється, що у данському навчальному центрі готують вісім українських пілотів, але цей центр закриється в листопаді 2024 року. Водночас румунський навчальний центр, як повідомляється, ще не працює. Повна ескадрилья із 20 літаків вимагає 40 пілотів. Колишній чиновник міністерства оборони, як повідомляється, заявив, що якщо нинішні обмеження в навчанні збережуться, Україна матиме достатньо пілотів лише для повної ескадрильї наприкінці 2025 року. Україна не зможе використовувати всі літаки, надані Заходом, максимально ефективно доти, доки низка українських пілотів проходять навчання.

Раніше Україна закликала Сполучені Штати Америки та інших партнерів пришвидшити навчання українських пілотів на винищувачах F-16, які скоро мають надійти на озброєння української армії.

Нагадаємо, наприкінці травня генерал-лейтенант запасу Повітряних сил США Девід Дептул заявив: що більше винищувачів F-16 отримає українська армія, то сильнішою вона буде у майбутньому. Київ мав їх отримати ще два роки тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 07.06.2024 06:27