На фото: F-16. Джерело: Вікіпедія

У Росії пригрозили ударами по авіабазах, де розмістять F-16 для України

Багатоцільові винищувачі F-16 та аеродроми їх базування за межами України стануть "законною ціллю" для російських військових у випадку, якщо братимуть участь у бойових вильотах.

Про це в коментарі пропагандистському виданню "РИА Новости" повідомив очільник оборонного комітету Держдуми РФ Андрій Картаполов.

Варто зазначити, що раніше начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов заявив, що певна частина винищувачів F-16, які українські військові отримають в межах допомоги від міжнародних партнерів, буде зберігатися на іноземних авіабазах. Це передбачено з метою захисту літаків від ймовірних ударів з боку Москви. 

За словами посадовця, на сьогодні чотири країни підтвердили надання винищувачів F-16 Україні. Проте кількість літаків може збільшитися згодом, адже майже всі країни, в яких на озброєнні є F-16, поступово переозброюються на F-35.

"Що стосується 30 літаків, 40. Тут слід розуміти, що не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які будуть використовуватися для підготовки наших пілотів", — сказав він.

За словами Голубцова, винищувачі, які будуть розміщені на іноземних авіабазах, слугуватимуть резервом для української армії, зокрема в разі необхідності "для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт".

Нагадаємо, 7 червня аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що обмеження можливостей Заходу щодо навчання пілотів-партнерів на винищувачах F-16 створюють вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати ці літаки у майбутньому. Раніше Україна закликала Сполучені Штати Америки та інших партнерів пришвидшити навчання українських пілотів на винищувачах F-16, які скоро мають надійти на озброєння української армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2024 15:42