Фото: Вікіпедія

У США не вистачає місць для навчання усіх 30 українських пілотів на F-16, — Politico

Україна закликає Сполучені Штати Америки та інших партнерів пришвидшити навчання українських пілотів на винищувачах F-16, які скоро мають надійти на озброєння української армії. 

Як повідомляє Politico, йдеться про 30-х українських пілотів, які мають негайно розпочати навчання на F-16, проте, адміністрація президента США Джозефа Байдена повідомила Києву, що не має такої кількості навчальних місць. Програма з навчання пілотів, яка діє в штаті Аризона, не передбачає роботу з більш ніж 12 фахівцями. 

Варто наголосити, що така ж проблема з кількістю навчальних місць для пілотів є у Данії та Румунії. За даними видання, наразі вісім українських пілотів вже навчаються у Данії. Втім об'єкт, де це відбувається, планують закрити наступного року, адже Копенгаген переходить на новіші винищувачі F-35. Також навчання пілотів планують проводити на базах в Румунії, але така програма буде дорогою, а кількість місць там буде також обмеженою. 

"До завершення 2024 року навчання на F-16 закінчать 20 українських льотчиків. Водночас для керування повною ескадрильєю, яка налічує 20 реактивних літаків, потрібно вдвічі більше фахівців, а саме 40", — зазначає Politico.

Раніше, а саме 3 червня, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16. І їх усіх можна використати для ударів по цілях і об’єктах на території Російської Федерації.

"Ми застосовуємо той самий принцип, як до будь-якого іншого постачання можливостей: щойно ми передаємо їх Україні, вони можуть їх використовувати. Ми лише просимо їх дотримуватися міжнародного права та права на самооборону, як зазначено в Статуті ООН, а це означає, що вони використовують його для досягнення військових цілей, яких їм необхідно досягнути з метою самооборони", — пояснила вона.

Нагадаємо, наприкінці травня генерал-лейтенант запасу Повітряних сил США Девід Дептул заявив: що більше винищувачів F-16 отримає українська армія, то сильнішою вона буде у майбутньому. Київ мав їх отримати ще два роки тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2024 11:28