Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Чому в Росії заблокували месенджер Signal: роз'яснення британської розвідки

Блокування месенджера Signal в Росії є спробою Кремля перешкоджати приватному спілкуванню громадян, які нелояльно налаштовані до чинної влади.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані своєї розвідки.

Зазначається, що 9 серпня "Роскомнадзор" заблокував використання зашифрованого месенджера Signal у РФ. Офіційне пояснення блокування полягає в тому, що це роблять для "запобігання використанню месенджера в екстремістських або терористичних цілях".

Водночас у розвідці наголошують, що деякі коментатори припустили, що заборона спрямована на запобігання розповсюдженню інформації про вторгнення України в Курську область, проте це вкрай малоймовірно. 

Британська розвідка Signal

Інфографіка: британська розвідка

"Signal використовує багато незалежних російських журналістів та активістів опозиції для обходу всеосяжної системи електронного моніторингу російського уряду, насамперед Системи оперативно-розшукових заходів Федеральної служби безпеки Росії", — йдеться в повідомленні.

Так, блокування месенджера, ймовірно, спрямоване на посилення можливостей чинної влади щодо моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян, які вороже налаштовані стосовно режиму. Це відбувається на тлі урядових заборон незалежних медіаорганізацій та блокування YouTube, а також месенджера WhatsApp.

"Заходи спрямовані на посилення державного контролю за доступом до засобів масової інформації в Росії", — зазначає розвідка.

Нагадаємо, раніше британська розвідка повідомляла, що російські війська почали будувати нові оборонні позиції та стягувати додаткові сили у Курську область з інших напрямків фронту. У такий спосіб ворог хоче перешкодити наступу Сил оборони України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.08.2024 13:13