Фото: ТСН

Чому велика частина війська і досі залишається в тилу: пояснення Міноборони

У Міністерстві оборони України пояснили, що значна частина військових на сьогодні перебуває у тилу, адже "у жодній сучасній війні на фронті не може перебувати більшість військовослужбовців".

Відповідні заяви відомство зробила в інтерв'ю Financial Times.

Зокрема, журналісти спитали, чому на сьогодні приблизно 300 тисяч бійців перебувають на фронті, а 700 тисяч — в тилу. До того ж, на думку Financial Times, замість цивільних українців на фронт можна мобілізувати працівників СБУ та правоохоронців, які вже мають певні навичка та підготовку.

Своєю чергою у Міноборони наголосили, що новий законопроект пропонує мобілізацію певної частини поліцейських, утім, відсоток має бути визначено таким чином, щоб поліція й далі виконувала свою функцію забезпечення правопорядку.

"Що стосується Служби безпеки України, то ми хочемо звернути увагу на те, що СБУ має як власні бойові підрозділи, що ведуть бойові дії безпосередньо на лінії зіткнення, так і ті, що планують та здійснюють операції з ураження сил ворога в його тилу. При цьому, Служба безпеки виконує надзвичайно важливу роль у некінетичній протидії російській агресії, боротьбі зі шпіонажем, інформаційній протидії, протистоянні кібер-загрозам, виконують завдання розвідувального та антитерористичного характеру тощо", — наголосили у Міноборони.

Водночас що стосується військовослужбовців, які перебувають в тилу, там зазначили, що в "жодній сучасній війні на фронті не може перебувати більшість військовослужбовців", адже є низка важливих завдань, які виконуються саме в тилу.

"Логістика, розвідка, забезпечення, планування, командування, операції некінетичного впливу, розробка й модифікація та ремонт озброєння, лікування та реабілітація військових, підготовка та перепідготовка, інформаційний супровід та багато всього іншого — це небойові задачі, без яких сучасна війна не є можливою", — заявили у Міноборони.

До того ж оборонне відомство у інтерв'ю відмовилося назвати цифру, скільки мобілізованих потребують Сили оборони. Проте наголосили, що 400-500 тисяч є загальними оцінками.

"При цьому, 400-500 тисяч є загальними оцінками, які коригуються, залежно від розвитку подій на театрі бойових дій, та які неможливо задовольнити одразу. Триває процес посилення ЗСУ, зокрема, необхідний і для того, щоб мати можливість звільнити з війська тих, хто боронить державу з перших днів повномасштабного вторгнення. Визначення кінцевого терміну служби є вкрай важливим. Зараз Верховна рада розглядає законопроєкт, яким запропоновано встановити такий термін на рівні 36 місяців", — зауважили у Міноборони.

Нагадаємо, 10 березня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив, чого очікувати від законопроекту про мобілізацію аспірантам та людям різних груп інвалідностіВін також закликав не розганяти зраду щодо цього пункту в документі.

Додамо, раніше Financial Times з посиланням на Міноборони заявив, що норми нового законопроекту про мобілізацію мають забезпечити заміну 330 тисяч українських військових, які на даний час перебувають на передовій. За даними видання, документ має оновити законодавство стосовно призову до армії, щоб набрати до 500 тисяч людей, які зможуть захищати нашу країну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.03.2024 22:10