Цифрові технології в медицині: «за» і «проти»

18 КВІТНЯ 2019 11:48

У деяких країнах світу смартфони нагадують громадянам про те, що прийшов час пройти диспансеризацію або зробити щеплення дитині.

Медики використовують нові технології, щоб поставити діагноз або вчасно поповнити запаси медичних матеріалів. Проте, при всіх своїх перевагах цифрова медицина створює і нові проблеми, які потрібно долати.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вперше розробила рекомендації, які можуть допомогти державам домогтися загального доступу до послуг охорони здоров'я та дотриматися при цьому головну заповідь медицини «не нашкодь».

Наприклад, загальні бази даних, доступні великому числу людей, створюють умови для вторгнення в приватне життя. Влада повинна переконати пацієнтів в тому, що їх дані, в тому числі що стосуються такої делікатної області, як репродуктивне здоров'я, надійно захищені.

Експерти ВООЗ рекомендують навчати медиків навичкам роботи з цифровими технологіями, в тому числі вмінню адаптуватися до нестабільності інфраструктури. «Цифрову медицину не варто сприймати як панацею, - говорить Бернардо Маріано, представник ВООЗ. - Ми пропонуємо заходи, покликані зробити систему якомога ефективнішою».

Рекомендації охоплюють і питання теле-медицини, коли люди, що живуть у віддалених населених пунктах, можуть отримати допомогу по цифрового зв'язку. У ВООЗ вважають такі послуги цінним доповненням до традиційного спілкування з лікарем, але попереджають, що вони не повинні повністю замінити собою звичайні консультації.

Хоча в ВООЗ вже давно вивчають можливості використання нових технологій в медицині, подібні рекомендації опубліковані вперше. Але і вони не відображають всіх аспектів питання. Так що робота триває.

У березні цього року Генеральний директор ВООЗ оголосив про створення Департаменту по цифровій медицині. У завдання нової структури входить надання країнам підтримки в області впровадження нових технологій в системі охорони здоров'я.

У 2018 році уряди одноголосно схвалили резолюцію Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я про розробку глобальної стратегії, спрямованої на забезпечення загального доступу до медичних послуг. Стратегія буде подання на сесії Асамблеї в 2020 році.

Технології, 18.04.2019 11:48