Фото: Pixabay

Цими вихідними Україна перейде на літній час

У неділю усі українці перейдуть на літній час. Відтак, вночі 31 березня стрілки годинників необхідно перевести на годину вперед. 

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Згідно з документом, в Україні двічі на рік переводять годинники. Восени та на весні на годину назад та вперед, відповідно. Повернення до літнього часу відбувається в останню неділю березня о 03:00 переведенням годинників на одну годину вперед. Цього року відповідну процедуру необхідно буде зробити 31 березня.

Варто зауважити, що сучасні гаджети здійснять перехід на літній час автоматично. Власноруч потрібно перевести лише механічні годинники.

Чому ми переходимо на зимовий та літній часи

Україна ще за часів СРСР почала переводити стрілки годинника кожні півроку. Спочатку необхідність переведення годинників пояснювалася економією енергоресурсів на освітлення, оскільки світловий день стає довшим. Але зараз це твердження втратило актуальність. 

Варто зазначити, що у 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього.

Переведення часу: вплив на організм і адаптація

Вчені наголошують, що переведення стрілок годинника може спровокувати розвиток серцево-судинних та імунних захворювань, тому що воно змінює біологічний ритм людини. Нестача сну та зміна режиму також можуть стати причиною стресів. Тому важливо заздалегідь емоційно підготуватися до переведення годинника на зимовий час.

Ось кілька рекомендацій для менш стресового переходу на новий час: 

  • змініть режим сну — найкраще починати змінювати режим за кілька днів до переведення годинника ;
  • гуляйте на свіжому повітрі — так ви зможете наситити мозок киснем;
  • зранку розминайте м'язи — фізичні вправи допоможуть прокидатися енергійними та в хорошому настрої;
  • зробіть акцент на сніданках — зранку краще споживати ситну їжу, щоб запустити організм.

Підготовка повинна тривати не менше двох-трьох тижнів. Тільки так можна відчути, що внутрішній біологічний годинник пристосувався до переходу на літній час.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання має вирішитися до 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.03.2024 00:45