Фото: Pixabay

Перехід на літній час: коли українцям переводити годинники

В останню неділю березня всі українці перейдуть на літній час. Відтак, вночі 31 березня стрілки годинників необхідно перевести на годину вперед. 

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Згідно з документом, в Україні двічі на рік переводять годинники. Восени та на весні на годину назад та вперед, відповідно. Повернення до літнього часу відбувається в останню неділю березня о 03:00 переведенням годинників на одну годину вперед. Цього року відповідну процедуру необхідно буде зробити 31 березня.

Варто зауважити, що сучасні гаджети здійснять перехід на літній час автоматично. Власноруч потрібно перевести лише механічні годинники.

Варто зазначити, що у 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання має вирішитися до 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.03.2024 19:36