Колаж TrueUA

Індексація пенсій, новий принцип нарахування виплат для ВПО та перехід на літній час: яких змін очікувати українцям у березні

У березні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, пенсіонерам переіндексують виплати, а для внутрішньо переміщених осіб нараховуватимуть кошти за новим принципом.

Яких змін очікувати українцям в перший місяць весни — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 березня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

В Україні підвищення вартості комунальних послуг у березні не очікується. Зокрема, ціни на газ, опалення та гарячу воду до закінчення опалювального сезону залишаться без змін.

З 1 березня ціни на електроенергію не зміняться. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину.

Варто зазначити, що у побутових споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. Так, в нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Питання про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення не порушувалося. Тобто з 1 березня українці платитимуть, як і раніше. У липні тарифи на послуги 34 водоканалів повинні були зрости в середньому на 32%. У НКРЕКП підрахували, що у середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством могла зрости на 62 гривні за місяць (з ПДВ). Проте підвищення тарифів скасували після критики влади.

Ціни на газ не змінюватимуться до кінця опалювального сезону. Для клієнтів "Нафтогазу" тариф на газ з 1 березня залишається на рівні 7,96 гривні за кубометр. Ціни від інших постачальників коливаються від 7,7 до 9,90 гривень за кубометр.

Фото: legalaid.gov.ua

Фото: legalaid.gov.ua

Пенсії у березні

З 1 березня в Україні відбудеться індексація пенсій. Виплати пенсіонерам підвищать майже на 8%. 

За словами прем'єр-міністр України Дениса Шмигалясередній розмір підвищення складе 322 гривні, а середня пенсія зросте до 5 717 гривні.

Індексація у березні торкнеться понад 10 мільйонів українців. Зокрема, більші пенсії отримають:

  • 9,5 мільйона цивільних пенсіонерів;
  • майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств;
  • майже 100 тисяч "чорнобильців".

Пенсії у березні

Фото: realgazeta.com.ua

Порядок виплат для ВПО

Україна надалі підтримуватиме переселенців, надаючи їм фінансову допомогу. З 1 березня виплати для внутрішньо переміщених осіб автоматично продовжать для більшості переселенців, які належать до найбільш вразливих категорій. Проте деяким громадянам потрібно буде подати нову заяву на отримання грошової допомоги.

Виплати ВПО: кому не потрібно подавати нову заяву

На шість місяців, автоматично, продовжуються виплати для таких категорій ВПО:

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії  не перевищує 9 444 гривень (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Виплати ВПО: кому потрібно подавати нову заяву

Проте значна кількість ВПО також зможуть отримати виплати ще на шість місяців, після подання нової заяви. Зокрема, право на продовження виплати мають:

  • малолітня дитина, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітна жінка після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності — для жінок, яких віднесено до I—IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС);
  • людина, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату та /або отримує державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 гривень.

Зазначається, що такі сім’ї отримають допомогу, якщо проживають на території, де ведуться чи можливі бойові дії.

Фото: realgazeta.com.ua

Перехід на літній час

Стрілки годинника на літній час в Україні переводять в останню неділю березня. У 2024 році перехід на літній час буде в ніч із 30 березня на 31 березня, о 03:00

Варто зазначити, що у 2021 році депутати в Україні задумувались над тим, щоб скасувати переведення годинника. Ці плани вони аргументували кількома пунктами:

  • питання безпеки — "відірвати" східні області України від "московського" часу;
  • питання захисту здоров'я — в момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
  • питання енергетики — деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте нововведення так і не набуло чинності, адже не пройшло фінального читання в залі парламенту, тобто голосування за нього. Тому цієї осені Україна традиційно буде переводити стрілки годинника.

Фото: Freepik

Фото: Freepik

Стартує реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ)

Міністерство освіти та науки України затвердило порядок проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році. Учасники складатимуть його з 14 травня до 19 липня. Саме за його результатами абітурієнти вступатимуть до вишів. Відповідно до наказу МОН, передбачено два періоди реєстрації осіб, які бажають узяти участь в тестуванні, — основний та додатковий.

Основний етап реєстрації осіб для участі в основних сесіях НМТ триватиме з 14 березня до 11 квітня включно. До 15 квітня зареєстрований учасник матиме змогу в персональному кабінеті внести зміни: змінити предмет на вибір на інший чи змінити населений пункт, у якому він бажає пройти НМТ.

Фото: НУШ

Фото: НУШ

Вихідні дні у березні: скільки відпочиватимуть українці

Березень 2024 року принесе нам низку державних та церковних свят. Серед них — Міжнародний жіночий день та Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Фото: calendar.ua

Фото: calendar.ua

Цього місяця відпочивати будемо лише у суботу та у неділю, адже додаткові вихідні під час війни не надаються, навіть якщо святковий день збігається з вихідним. Вихідні дні березня 2024 року: 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 числа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.03.2024 06:00