Рамзан Кадиров. Фото: Грозний/YouTube

Данілов спрогнозував, як смерть Кадирова може змінити ситуацію в Росії

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов прокоментував інформацію про те, що лідер Чечні Рамзан Кадиров перебуває у передсмертному стані. Він також спрогнозував, як його смерть може вплинути на Росію.

В ефірі національного телемарафону, коментуючи відео з Кадировим, яке було оприлюднене днями на його Telegram-каналі, Данілов зазначив, що не впевнений, що воно було записано вчора.

"Це може бути абсолютно старе відео, яке не має жодного відношення до того, що є на сьогодні. Те, що на Кадирова полювали — і полювали росіяни — відома боротьба угрупувань, які є в Кремлі. З урахуванням того впливу, який він мав і продовжує поки що мати, на процеси в Росії, він опинився в такій ситуації. Як там буде в нього зі станом здоровʼя, будемо дивитися. Я б не поспішав, тому що людина може перебувати в комі й тиждень, і місяць, і два, і півроку. Відомі факти, коли до року і навіть більше люди перебували в стані коми", — продовжив він.

Данілов вважає, що можлива смерть Кадирова все ж матиме доволі серйозні наслідки для Росії. Коли це станеться, відбудеться послаблення одного угрупування Кремля, яке воює з іншим. 

"Це так звані башти Кремля — вони постійно поміж собою зʼясовують відносини. Одне угруповання буде послаблене. Те, що стосується Кавказу — там можуть початися процесу, які кажуть про те, що взагалі влада в Росії є вкрай крихкою. Цей похід Пригожина якраз довів усьому світу, що коли вони кажуть, що вони міці як ніколи, майте на увазі, що на сьогодні ситуація в Росії вкрай крихка. І не тільки з питань наявності чи відсутності Кадирова. Там дуже багато чинників, які зараз починають. Тому це Росію дратує, і вони зараз будуть переходити до іншої стратегії: вони зараз будуть лякати світ ядерною зброєю. Вони зараз будуть все робити для того, щоби світ був наляканий", — резюмував секретар РНБО.

Що відомо про стан Кадирова

У мережі останні кілька днів фігурує інформація про можливу смерть Рамзана Кадирова. Одні джерела стверджують, що він у комі, інші — що переніс операцію з пересадки нирки, але орган не прижився. Офіційного підтвердження немає.

Днями біля лікарні, де, ймовірно, і перебуває Кадиров, була помічена незвичайна активність елітних авто на чеченській реєстрації. Офіційно Кадиров із липня перебуває у відпустці. Принаймні, такий документ нещодавно зʼявився у відкритому доступі. У Кремлі ж коментувати чутки про стан глави Чечні відмовляються. 

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили інформацію про критичний стан глави Чечні Рамзана Кадирова. Відповідну заяву зробив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

"Так, справді, є інформація, що військовий злочинець Кадиров перебуває у важкому стані і хвороби, які були — загострились і спричини до такого важкого стану", — сказав він.

За словами Юсова, дані про критичний стан глави Чечні підтверджуються з різних джерел. Наголошується, що йдеться не про поранення.

"Інформація підтверджується з різних джерел у медичних та політичних колах. Мова йде не про поранення. Інші деталі потребують додаткових уточнень. Він хворіє давно, і йдеться про системні проблеми зі здоров'ям. Але останні кілька днів він перебуває у важкому стані", — сказав представник розвідки.

Водночас у Кремлі відмовляються коментувати ситуацію з Кадировим. Речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що стан здоров’я кремлівської маріонетки нібито не є питанням адміністрації президента РФ.

Нагадаємо, раніше розвідка Великої Британії повідомила, що чеченський лідер Рамзан Кадиров визнав, що його батальйон "Восток-Ахмат" перебуває на Оріхівській ділянці фронту Запорізької області. Такою заявою Кадиров намагається вислужитись перед російським диктатором Володимиром Путіним та показати значну роль його військ у війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.09.2023 01:13