ДБР на Дніпропетровщині викрило групу наркоторговців під «кришею» поліції

23 ЛИСТОПАДА 2021 16:14

ДБР спільно з ДВБ у Павлограді, що на Дніпропетровщині, припинило діяльність злочинної організації, яка «під дахом» поліції займалась збутом і розповсюдженням наркотиків.   

Про це повідомляє прес-служба ДБР.  До складу групи входили колишні та діючі працівники поліції. Зловмисники налагодили монопольну систему виготовлення та розповсюдження наркотиків. Всіх конкурентів «зачищали» співробітники поліції, які займали керівні посади у місті.   За попередньою оцінкою, за тиждень у районному центрі з 100 тисячним  населенням ділки заробляли близько 100 тисяч гривень.   Організували  наркобізнес уродженець Грузії, мешканець Дніпра та ексміліціонер – колишній перший заступник начальника УМВС України в Дніпропетровській області. 

До складу наркосиндикату  входило тринадцять осіб. Злочинна організація мала чітку та розгалужену систему збувачів наркотиків, складну ієрархію та чітку структуру.   

Колишній перший заступник начальника УМВС України в Дніпропетровській області надавав консультації лідеру злочинної організації щодо методів конспірації, планів правоохоронців по документуванню, давав підказки по точках оптової закупівлі наркотиків та прекурсорів і по місцях виготовлення. Також в його обов’язки входила передача частини прибутку через посередника діючими поліцейськими.

Як повідомляє ДБР, слідчі встановили факти, що зловмисники розповсюджували наркотики серед неповнолітніх. Також встановлені непоодинокі факти навмисного підсаджування людей, у тому числі підлітків,  на наркотики, з подальшим їх примушуванням займатися розповсюдженням наркотичних засобів.  Крім того, зафіксовані випадки катування громадян поліцейськими, які  входили до складу організації. 

Під час спільної спецоперації з ДВБ Нацполіції України, було затримано верхівку злочинної організації. Серед 9-ти затриманих є також працівники поліції. Слідчо-оперативні заходи щодо затримання інших учасників злочинної організації тривають,  також продовжується встановлення всіх учасників ОЗГ. Попередня правова кваліфікація:  Створення злочинної організації та участі у ній, незаконний збут наркотичних засобів, катування, надання неправомірної вигоди службовій особі та прийняття неправомірної вигоди службовою особою (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 369, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 127 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.  

Події, 23.11.2021 16:14