Фото: соцмережі

Дефіцит кадрів та зростання зарплат: у НБУ розповіли про ситуацію на ринку праці

Пожвавлення економічної активності в серпні зумовило збільшення кількості вакансій. Водночас пропозиція робочої сили залишається обмеженою через наслідки війни.

Про це йдеться в вересневому макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України.

Зокрема, у серпні найбільше зросла кількість вакансій у наступних сферах:

  • охорона та безпека;
  • телекомунікації;
  • охорона здоров’я.

Через проблеми з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні, за опитуваннями підприємств, дещо відновилося зростання кількості працівників. Водночас пропозиція робочої сили залишалася обмеженою.

За даними НБУ, значні складнощі з пошуком роботи є у мешканців прифронтових областей, що разом з обмеженим доступом до навчання з підвищення кваліфікації утримує їх від пошуку роботи.

Ринок праці: як дефіцит кадрів впливає на заробітну плату

Складна енергетична ситуація в липні зумовила збільшення міграції українців за кордон. У результаті дефіцит працівників посилився, що зумовлює подальше зростання зарплат.

Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається значним. Після незначного зменшення, яке, ймовірно, було викликане зменшенням попиту через зупинки в роботі підприємств унаслідок перебоїв з енергопостачанням дефіцит кваліфікованих працівників сягнув нового максимуму.

Інфографіка: НБУ

Нагадаємо, раніше заступниця міністра економіки Тетяна Бережна заявила, що для стабільного відновлення та зростання економіки щорічно на 7% до 2030 року Україні бракує додаткових кадрів, адже через війну їх кількість стрімко знижується. За її словами, йдеться про 4,5 мільйона працівників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.09.2024 14:53