Фото: depositphotos

День Трьох Святих 2024: історія та традиції цього свята

У вівторок, 30 січня, християни вшановують пам’ять Трьох Святих: Василя Великого, Іоанна Златоуста та Григорія Богослова. Раніше це свято відзначали 12 лютого, але цього року традиції змінилися, адже Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новий календар. Також воно має назву Свято Трьох Святителів чи Собор трьох святителів. 

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Трьох Святителів: історія свята

Серед вірян в Константинополі тривалий час відбувалися сварки через те, якого з трьох святителів вшановувати: Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. У 1084 році митрополиту Іоанну Євхаїтському сталося ведіння: перед ним постали три святителі та заявили, що перед Богом вони рівні, тому потрібно припинити ці суперечки. Відтоді віряни вирішили відзначати свято Собор Трьох Святителів.

Святі Василій Великий, Іоанн Златоуст та Григорій Богослов. Джерело: vsim.ua

Святі Василій Великий, Іоанн Златоуст та Григорій Богослов. Джерело: vsim.ua

Трьох Святителів: що відомо про Василя Великого, Іоанна Златоуста та Григорія Богослова

Усі три святителі відомі як великі богослови та отці Церкви. Кожен із них являє собою приклад життя у Христі, приклад для всіх вірян. Їхні вислови стали постулатом для багатьох людей. Вони були дуже освічені. Василь Великий і Григорій Богослов, освоївши всі знання, доступні в їхніх рідних містах, завершували освіту в Афінах, центрі класичної освіти. Тут святі друзі знали дві дороги: одна вела до храму Божого, інша — в училище. Ця дружба тривала все життя. Іоанн Златоуст вчився у кращого ритора епохи Ліванія. Богослов’я він вивчав у Діодора, згодом знаменитого єпископа Тарсійского, і єпископа Мелетія.

Народні традиції 30 січня

  • Традиційно у цей день люди відвідують церкву і моляться святим. Після цього вони зазвичай збираються в родинному колі та кличуть гостей.
  • В цей день варто замислитися над тим, чи правильно ви виховуєте своїх дітей.
  • Цього дня віряни моляться трьом Святим і просять для воїнів терпіння та мужності, для хворих — зцілення, вдів та сиріт — заступництва.
  • За прикметою 30 січня можна будувати будь-які плани — вони будуть вдалими.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на лютий 2024 рокуТак, в останній зимовий місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Стрітення Господнє.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Lifestyle, 30.01.2024 06:53