Фото: Pixabay

День Державного прапора: історія і значення кольорів українського символа

Щороку 23 серпня українці відзначають День Державного прапора. Це свято було засноване указом президента Леоніда Кучми ще 2004 року з метою виховання поваги громадян до державних символів. Сам прапор для України — це символ національної ідентичності, символ боротьби за волю. 

Під час повномасштабної війни прапор набув особливого значення, адже по всьому світові люди вивішують синьо-жовтий стяг на знак підтримки й солідарності з українським народом.

TrueUA у День прапора України розповідає історію державного символу та цікаві факти про нього.

Перші згадки про український прапор

Перша історична згадка про поєднання синього і жовтого кольору в українській символіці датується 1256 роком — роком заснування Львова. Герб цього міста прикрасив золотий лев на синьому тлі. Синьо-жовте поєднання можна побачити й на прапорах, значках, гербах і нагородах часів козацтва, зокрема починаючи з XVIII століття. Часто у запорожців були сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Львів

Фото: Pixabay

Вважається, що сучасні кольори прапора як державного символу України з'явилися під час правління гетьмана Івана Мазепи — саме йому шведський король дозволив використовувати в символіці кольори прапора Швеції. Ось чому прапор України схожий на шведський. Під таким прапором Мазепа бився з Петром I у Полтавській битві.

Остаточне поєднання синього і жовтого кольорів як єдинонаціональне закарбувалося на початку XX століття. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року за законом Центральної Ради. Досі немає єдиної версії, у якому порядку розташовувалися кольори на прапорі УНР. Є ймовірність, що використовувалися як синьо-жовтий, так і жовто-синій варіанти.

український прапор

Плакат 1917 року: "Своїй хаті своя правда і сила, і воля"

Державний прапор затвердила Верховна Рада 28 січня 1992 року. Це стяг з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

прапор України

Документ з сайту old.uinp.gov.ua

Що символізує прапор України

Офіційної відповіді, чому прапор України синьо-жовтий, немає. За однією версією, синій на прапорі символізує небо, а жовтий — колосся пшениці. За іншою, це символи двох головних стихій природи: води та вогню. З релігійного погляду, жовтий уособлює Творця, а блакитний — усе земне.

прапор України

Фото: Pixabay

Цікаві факти про український прапор

  • Під синьо-жовтим відбулися три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1990 року; і три сучасних революції: "на граніті" та обидва Майдани. Нині під цим стягом Україна веде повномасштабну війну проти Росії.
  • Серед прапорів слов'янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору.
  • 27 липня 1976 року під час футбольного матчу в Монреалі між збірними НДР і СРСР на поле у вишиванці та з прапором України в руках вибіг уболівальник Данило Мигаль та станцював гопак. Акція тривала 15 секунд, після чого втрутилась поліція. На самому стадіоні 150 українців вивісили плакат із написом "Свобода Україні!"
  • Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення — він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів.
  • Китайська художниця Мао Мао у 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, символізувало біди для держави.
  • У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана світу — Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота — 6872 метри.
  • Уперше синьо-жовтий прапор підняли над Верховною Радою 4 вересня 1991 року.
  • Під час захисту Донецького аеропорту воїни-"кіборги", попри постійні обстріли, знов і знов вивішували прапор над будівлями. Синьо-жовтий стяг увесь цей час майорів навіть над диспетчерською вежею, аж поки ворог її не знищив. Нині двічі на рік цей стяг із Донецького летовища підіймають над військовою частиною у Кропивницькому.

Нагадаємо, начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Максим Ахрамєєв попередив, що російські окупанти можуть завдати ракетних ударів по Україні у День державного прапора та День Незалежності — 23-24 серпня. За два дні очікується проведення 486 заходів із нагоди державних свят.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.08.2024 07:35