Фото ілюстративне. Джерело: "Суспільне"

День української писемності та мови вперше 27 жовтня: як його відзначає Україна

День української писемності та мови з 1997 року традиційно відзначали 9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, який започаткував писемну українську мову. Однак у зв’язку з переходом церкви на новоюліанський календар свято вперше випадає на 27 жовтня.

Його започаткували 6 листопада 1997 року. Тодішній президент України Леонід Кучма підтримав ініціативу громадських організацій та видав указ "Про День української писемності та мови". Мети свята у документі не прописано. Але щороку в Україні, зокрема в культурних закладах, бібліотеках, в школах та вишах цього дня проводять серії заходів. Свято нагадує про давність української мови, яка є єдиною державною, про її історію, розповідає про розвиток української писемності, та й загалом популяризує українську мову в Україні та за кордоном.

Щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. У ньому беруть участь знавці мови з 20 країн світу.

Також одна з традицій свята — радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23 рік поспіль писатимуть радіодиктант — текст його створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, називається він "Дороги України", читатиме — актор театру та кіно Олексій Гнатковський.

Написати радіодиктант (а потім надіслати його на перевірку) може кожен охочий у будь-якій точці світу. Головна мета радіодиктанту єдності — не перевірити знання, а об'єднати українців в Україні та за її межами.

Нагадаємо, що в червні, виступаючи у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції, президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна потребує доктрини, яка відповідатиме на фундаментальні питання щодо майбутнього держави. За його словами, ми вже показали, що сміливість дає свободу. Проте Україна ще має довести, що свобода дає успіх. Він запропонував п'ять основних орієнтирів для української доктрини: філософія перемоги України, глобальність української безпеки, політика героїв, політика справедливості та трансформації за 10 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.10.2023 09:59