Фото: Громадське радіо

Депортація, цькування, репресії: чому Росія ненавидить кримських татар

Щороку 18 травня в Україні вшановують День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримських татар. Цього дня 1944 року за наказом Йосипа Сталіна було розпочато депортацію кримських татар із рідного півострова. Тоді близько 200 тисяч людей вивезли в залізничних товарних вагонах.

У Центрі стратегічних комунікацій пояснили, як СРСР проводив етнічні чистки і як сучасна Росія ставиться до кримських татар.

Так, 18 травня 1944 року Йосип Сталін звинуватив кримських татар у співпраці з нацистами. Цей наратив вже після смерті вождя використовувала радянська пропаганда, а з розпадом СРСР — новоутворена Росія. 

Переконаний у зраді Сталін особисто віддав наказ депортувати з Криму на територію північного Передуралля і до республік Середньої Азії близько 200 тисяч кримських татар. Їх проти волі вивозили цілими родинами в товарних вагонах. За офіційними даними, майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні.

"Нелюдський акт депортації призвів до незліченних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей. Було знищено цілі родини. Сталінська депортація кримських татар у 1944 році була нічим не виправданим, жорстоким актом, яка позбавила цілий народ Батьківщини, прирекла його на суворі умови фізичного виживання", — пояснюють у ЦСК.

Час йде, методи залишаються

За словами істориків, роки заслання загартували кримських татар, сформували потужні традиції самоорганізації та ненасильницької боротьби за права — актуальні й у наш час. У 70-ту річницю депортації, 2014 році, Російська Федерація окупувала український Крим. Це стало новим ударом для кримськотатарської громади України, яка лише нещодавно оговталася після тривалого заслання.

Як і в сталінські часи, кримські татари зараз вважаються "неблагонадійними" для російських окупантів. Путінський режим розгорнув масові політичні репресії проти громади та її лідерів: заборонив Меджліс, переслідує "неправильних" мусульман тощо.

"Депортації — це не лише історія, а страшна буденність для мешканців тимчасово окупованих Росією територій. Україна ніколи не відмовиться від Криму. Півострів буде обов’язково визволено, а порушені права і свободи всіх кримчан — відновлені", — наголошують у Центрі стратегічних комунікацій.

Нагадаємо, 18 травня в Україні відзначають одразу дві події — початок депортації кримськотатарського народу радянською владою та День вишиванки. У цей день президент України Володимир Зеленський одягнув особливу вишиванку — з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Він назвав їх символами нашої сили й нашого прагнення жити у своєму домі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2023 14:23