Фото: Володимир Зеленський

Зеленський показав свою особливу вишиванку

У четвер, 18 травня, в Україні відзначають День вишиванки. Президент України Володимир Зеленський із цієї нагоди одягнув свою "особливу" вишиванку.

Селфі у вишитій сорочці кольору хакі глава держави опублікував у своєму Telegram.

Президент розповів, що його вишиванка оздоблена орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Цьогоріч свято вишитого національного одягу припало із трагічною сторінкою нашої історії — у 1944 році в цей день за наказом Сталіна розпочалася депортація кримських татар. 

"Цього року — два сенси, об’єднані однією датою, 18 травня. 79 років тому в цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. Народу, який хотіли стерти, позбавити дому, позбавити права на життя. Але народ зберігся. І житиме вільно! Сьогодні на мені особлива вишиванка — з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Символи нашої сили й нашого прагнення жити у своєму домі", — підкреслив Зеленський.

Президент побажав українцям, щоб цьогорічний День вишиванки в Україні став нагадуванням про те, через що довелось пройти нашим людям та якою міцною є наша культура.

"Вічна памʼять усім нашим людям, чиї життя були забрані тоталітарними режимами! Шануємо наші народи, їхню силу та культуру!" — додав гарант.

Нагадаємо, відзначати День вишиванки розпочали не так давно — у 2006 році. За ці роки свято набуло популярності не лише в Україні, а й за кордоном. У цей день люди у всьому світі одягають свій вишиваний одяг, фотографуються та популяризують українську культуру. TrueUA зібрав маловідомі, але цікаві факти про українську вишиту сорочку, яку залюбки носять у всьому світі.

Попри війну, в різних куточках України цього дня проводять різноманітні концерти, акції та виставки. Ми розповідали про добірку заходів, присвячених Дню вишиванки, які відбудуться в Києві, Черкасах, Одесі, Львові та Чернівцях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2023 12:53