Фото: Володимир Зеленський

Зеленський вшанував пам'ять жертв депортації кримських татар і привітав українців із Днем вишиванки

Цього року 18 травня в Україні відзначають одразу дві події — початок депортації кримськотатарського народу радянською владою та День вишиванки. 

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що одна дата об'єднала два сенси.

"79 років тому в цей день радянська влада почала депортацію кримськотатарського народу. Народу, який хотіли стерти, позбавити дому, позбавити права на життя. Але народ зберігся. І житиме вільно!" — написав глава держави.

У цей день Зеленський одягнув особливу вишиванку — з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів. Він назвав їх символами нашої сили й нашого прагнення жити у своєму домі.

"Хай цьогорічний День вишиванки в Україні стане нагадуванням про те, через що довелось пройти нашим людям та якою міцною є наша культура. Вічна памʼять усім нашим людям, чиї життя були забрані тоталітарними режимами! Шануємо наші народи, їхню силу та культуру!" — додав президент. 

Нагадаємо, День вишиванки — поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього українського народу. Відзначати День вишиванки розпочали не так давно — у 2006 році. За ці роки свято набуло популярності не лише в Україні, а й за кордоном. TrueUA зібрав маловідомі, але цікаві факти про українську вишиту сорочку, яку залюбки носять у всьому світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2023 10:19