Фото: Вікіпедія

Деякі члени НАТО можуть погодитись ввести війська в Україну, — екс-генсек Альянсу

Колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що в межах дискусії про майбутні гарантії безпеки для України група країн НАТО може погодитись увести на її територію війська. Це може статися, якщо держави-члени, зокрема й США, не нададуть Києву реальних гарантій безпеки на саміті у Вільнюсі 11-12 липня.

Про це пише The Guardian.

Расмуссен зауважив, що навіть якщо одна група держав надасть Україні гарантії безпеки, інші не допустять, щоб питання майбутнього членства України в НАТО залишилося поза порядком денним у Вільнюсі. Він нагадав, що раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що питання про гарантії безпеки стоятиме на порядку денному у Вільнюсі, але додав, що Альянс відповідно до статті 5 Вашингтонського договору надає повноцінні гарантії безпеки тільки повноправним членам.

"Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях уперед для України, існує явна ймовірність того, що деякі країни можуть вжити заходів в індивідуальному порядку. Ми знаємо, що Польща активно займається наданням конкретної допомоги Україні. І я не виключав би можливості, що Польща діятиме ще сильніше в цьому контексті на національній основі, а за нею підуть країни Балтії, можливо, включно з можливістю введення військ", — наголосив він.

На думку політика, "поляки всерйоз замисляться про те, щоб зібрати коаліцію охочих, якщо Україна не отримає гарантій безпеки у Вільнюсі". Він додав, що звернення України по таку військову допомогу буде абсолютно законним.

Расмуссен наголосив, що дуже важливо, щоб Україна отримала письмові гарантії безпеки, бажано до саміту, але поза межами НАТО.

"Вони повинні охоплювати обмін розвідувальними даними, спільні тренування з Україною, розширення виробництва боєприпасів, сумісність із НАТО та постачання озброєнь, достатніх для стримування Росії від подальшого нападу", — пише The Guardian.

Реакція України

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак відреагував на заяву Расмуссена. Він подякував йому за публічну підтримку думки, що "Україну небезпечно залишати в приймальні НАТО на невизначений термін". Він наголосив, що дуже важливо, аби Україна отримала запрошення до Альянсу.

"Я нагадаю також про Київський безпековий договір — напрацювання нашої Міжнародної робочої групи з питань безпекових гарантій для України, співголовою якої разом зі мною є Андерс Фог Расмуссен. В ньому містяться пропозиції щодо гарантій безпеки для України, які мають стати проміжним етапом перед вступом в НАТО. Вдячний Андерсу Фог Расмуссену за те, що адвокатує інтереси України", — написав Єрмак у Telegram.

Зауважимо, що Расмуссен — один із розробників проекту гарантій безпеки для України, відомого як "Київський безпековий компакт". Відомо, що офіційні представники Альянсу і західних держав неодноразово категорично відкидали можливість введення власних військ в Україну, стверджуючи, що це заклало б початок прямої конфронтації НАТО й Росії.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Водночас президент Україні Володимир Зеленський напередодні повідомляв, що нашій державі необхідні гарантії безпеки від країн НАТО. Він може проігнорувати саміт Північноатлантичного альянсу, якщо там не буде сигналів щодо членства України у воєнному блоці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.06.2023 00:10