Фото: Telegram Лубінця

Дитину військовослужбовиці ЗСУ вдалось повернути з російської окупації

Україні вдалось повернути додому 12-річного хлопчика, який з перших днів повномасштабної війни перебував на тимчасово окупованій території України, а згодом — у Російській Федерації.

Про це заявив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами посадовця, хлопчик напередодні російського вторгнення приїхав до батька у Луганську область на три дні, але через вторгнення РФ перебував під окупацією близько 18 місяців. І ще чотири місяці — на території Росії. Лубінець наголосив, що там дитині навіть довелося навчатися в російській школі. 

Омбудсмен повідомив, що мама дитини не могла самостійно забрати 12-річного українця через те, що вона військовослужбовиця ЗСУ. Тому жінка звернулася до відомства з проханням допомоги повернути її сина. 

"Офіс Омбудсмана напрацював шлях повернення, подбавши про логістичний, безпековий та інші напрямки. Це було непросто, але результат того вартий: хлопчик — вдома!" — написав Лубінець.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їхнім поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей. Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Нагадаємо, у грудні Україні вдалося повернути ще п’ятьох дітей з російської окупації. Зараз усі вони у безпечному місці, їм надається необхідна допомога.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 12:55