Фото: Pixabay

Дієтолог розповіла, о котрій потрібно вечеряти, щоб не набрати зайвого

Більшість тих, хто стежить за своєю фігурою та намагається не набирати зайвих кілограмів переконані, що після 18:00 вже їсти не можна. Проте вечеря може бути й трохи пізнішою, але необхідно дотримуватися певних правил.

Про це розповіла дієтолог Світлана Фус. За її словами, останній прийом їжі на добу має бути за три-чотири години до сну.

"Це пов’язано з гормональною системою нашого організму, роботою травної системи. У вечірній час у нас повинні активізуватися "нічні гормони": мелатонін і соматотропний гормон, які запускають використання організмом запасів жиру на енергетичні потреби", — наголосила фахівець.

Вона також зазначила, що спати ми маємо лягати того ж дня, коли й прокинулися, а оптимальний час для сну — 23:00.

"Згідно з циркадними ритмами, підшлункова залоза повинна знижувати свою активність не пізніше 21:00 (рівень інсуліну, який виділився на останній прийом їжі повинен плавно знизитися і нормалізувати кількість глюкози в крові). На формування і перетравлення харчової грудки необхідно близько 3-4 годин, залежно від того, які продукти ви вибрали на вечерю", — зауважила Фус.

Які продукти обрати на вечерю

Дієтолог наголосила, що тут все дуже індивідуально, потрібно самостійно простежити за реакцією організму і підібрати свій варіант харчування. Проте вечеря повинна давати ситість і комфорт шлунково-кишкового тракту, але не набряклість і "плюс" на вагах вранці.

"За класикою жанру на вечерю я рекомендую білок + овочі. Білок потрібно вибирати більш легкозасвоюваний — рибу, м’ясо птиці, яйця. Якщо після вживання сирих овочів на вечерю відчуваєте дискомфорт в шлунку або кишківнику і з’являється відчуття голоду, овочі краще використовувати приготовані (на пару або тушковані/запечені)", — рекомендує Фус.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом заливного пирога із м'ясом та капустою, який може бути відмінним варіантом для смачної вечері.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.04.2024 17:59