Фото: росЗМІ

Для чого Росія переписує історію: пояснення британської розвідки

Влада Російської Федерації все більше використовує історію, щоб насадити антизахідні настрої своїм громадянам. Ще одна ціль — залякати західних сусідів Росії.

Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії.

Зазначається, що Федеральне архівне агентство Росії опублікувало збірник документів "Про історичну єдність росіян і українців" Він відкривається статтею президента Росії Володимира Путіна на цю тему, опубліковану в липні 2021 року, а одразу за нею йде його звернення щодо ситуації в Україні, виголошене 21 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного російського вторгнення.

Аналітики відзначають, що у книзі представлено 242 документи, починаючи з 11 століття і закінчуючи 20 століттям, які використовуються для виправдання нинішньої політики Кремля і нібито підтверджують твердження про те, що іноземна підривна діяльність перетворила Україну на "антиросійську" державу. Документи супроводжуються інтерпретаційними коментарями Путіна.

"Минулого тижня, зазначають британські аналітики, колишній президент Росії Дмитро Медведєв написав статтю про історію російсько-польських відносин. Він звинуватив Польщу в проведенні агресивної ревізіоністської "русофобської" політики, попередивши, що це може призвести до знищення польської державності, і погрожуючи, що Росія і Білорусь здатні надати адекватну військову відповідь у разі необхідності", — йдеться у звіті.

На думку британської розвідки, використання історії як зброї з боку російського керівництва посилюється, і це спрямовано на прищеплення антизахідних настроїв російському населенню та залякування безпосередніх західних сусідів Росії.

Звіт британської розвідки

Інфографіка: британська розвідка

Нагадаємо, колишній міністр культури Росії Володимир Мединський зараз перебуває на посаді помічника президента і саме він є автором більшості статей, які потім публікують від імені Володимира Путіна. Насамперед ідеться про так звану "історичну" тематику диктатора. Зокрема, Мединський брав участь у написанні опублікованої 2021 року статті "Про історичну єдність росіян і українців", в якій Україну назвали "анти-Росією". Цей текст відправляли до всіх військових частин, а Путін досі повторює тези з неї у своїх публічних виступах.

Процес роботи над статтями Зигар описує так: Путін диктує тези Мединському, той розробляє їх і віддає своїм помічникам, які пишуть текст. Потім текст передають Мединському, він редагує його та віддає Путіну, який теж вносить правки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.11.2023 13:49