Володимир Мединський і Володимир Путін. Джерело: theins

Хто вигадує "історичні" статті Путіна: журналіст розповів про команду, яка працює на диктатора

Колишній міністр культури Росії Володимир Мединський зараз перебуває на посаді помічника президента. Саме він є автором більшості статей, які потім публікують від імені Володимира Путіна. Насамперед ідеться про так звану "історичну" тематику диктатора.

Про це повідомив журналіст Михайло Зигар у своїй колонці для The New York Times.

Путін любить "історію"

"З огляду на одержимість президента історією та використання історії для виправдання його режиму Мединський зараз займає важливе місце в Росії", — зазначив журналіст.

Зокрема, Мединський брав участь у написанні опублікованої 2021 року статті "Про історичну єдність росіян і українців", в якій Україну назвали "анти-Росією". Цей текст відправляли до всіх військових частин, а Путін досі повторює тези з неї у своїх публічних виступах.

Процес роботи над статтями Зигар описує так: Путін диктує тези Мединському, той розробляє їх і віддає своїм помічникам, які пишуть текст. Потім текст передають Мединському, він редагує його та віддає Путіну, який теж вносить правки.

"Науковість" Мединського

Статті, написані Мединським і його спільниками для російського диктатора, не мають нічого спільного з історичною наукою. В них застосовують наративи радянських часів, коли Україна не сприймалася як самостійна держава.

Зокрема, псевдонауковці Путіна повністю ігнорують той факт, що Київ заснували на сотні років раніше за Москву, а першим загальновідомим гербом Київської Русі став Тризуб князя Володимира.

Крім того, поплічники диктатора повністю потворять історичні реалії, попри політичні, культурні та суспільні особливості взаємостосунків українців і росіян.

Нагадаємо, що російський диктатор Володимир Путін ухвалив остаточне рішення про повномасштабну війну з Україною наприкінці лютого — на початку березня 2021 року. За три місяці до війни вже обговорювали розподіл України.

12 липня 2021 року сайт Кремля опублікував статтю Путіна "Про історичну єдність росіян і українців". За даними російського видання "Верстка", статтю змінювали багато разів, і в одному з варіантів була пряма загроза можливості розпочати війну. Але до остаточного варіанту це не потрапило.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.09.2023 14:28