Для Ізраїля та США ЮНЕСКО є«театром абсурду», який «викривляє історію»

13 ЖОВТНЯ 2017 10:21

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у четвер, 12 жовтня, заявив, що інструктував МЗС країни підготувати процедуру виходу з ЮНЕСКО - агентства ООН, яке відповідає за збереження світової культурної спадщини, освітні та наукові проекти.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на France 24.  

Нетаньяху пояснив, що ЮНЕСКО перетворилася на «театр абсурду, оскільки замість збереження історії вона її викривляє».   

Окрім того, ізраїльський прем'єр похвалив рішення про вихід з ЮНЕСКО Сполучених Штатів Америки, назвавши його «сміливим та моральним».   

Ізраїль планує вийти з організації одночасно зі США.  

Раніше державний секретар США Рекс Тіллерсон надіслав ЮНЕСКО повідомлення про вихід його країни з організації.   

Офіційно США покинуть її 31 грудня 2018 року, однак уже з 2011 року країна не платить організаційних внесків через надання повноцінного членства палестинцям.   

Про свій жаль через вихід Ізраїлю та США з ЮНЕСКО заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш.   

В МЗС Франції вказали на необхідність розробки плану для агентства ООН, який дозволив би повернути довіру до цього органу, а міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар ҐАБРІЕЛЬ (Sigmar GABRIEL) запевнив у тому, що Берлін і надалі підтримуватиме ЮНЕСКО та залишатиметься її членом.  

В 2016 році ЮНЕСКО опинилась під шквалом критики після того, як ухвалила дві резолюції щодо Храмової гори у Єрусалимі, яка є найбільшою святинею іудеїв та однією з найважливіших святинь для мусульман.   

Згідно з однією резолюцією, місце, де розташована мечеть Аль-Акса, позначатиметься лише арабськими назвами - Аль-Акса та Аль-Харам аш-Шаріф.   

Відтак Ізраїль заморозив співпрацю з ЮНЕСКО. У іншій резолюції організація посилається на «акти агресії з боку окупаційної влади Ізраїлю» у зв'язку з обмеженнями доступу мусульман на територію мечеті Аль-Акса.

 

Світ, 13.10.2017 10:21