Фото: АрміяInform

До Ради внесли законопроект про повернення е-декларування: що відомо

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає повернення декларацій про доходи чиновників, а також тих, хто претендує на відповідні посади. Ініціатором документа є група народних депутатів на чолі з лідером фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією.

Про це відомо із картки проекту закону №9534.

"Проект закону передбачає також, що особи, які у 2022-2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до статті 45 цього Закону, подають такі декларації (у разі їх неподання) не пізніше 90 календарних днів з дня набрання чинності Закону", — йдеться у пояснювальній записці.

Водночас військовим пропонують дозволити подавати декларації через 90 днів після скасування воєнного стану.

Також у проекті документа пропонують певні зміни, які допоможуть спростити механізм подання декларацій. Наприклад, надати суб’єктам декларування доступ до відомостей про них та членів їх сімей з інформаційно-комунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних.

Чому Україні важливо повернути е-декларування

Обов’язок подавати декларації про доходи в Україні скасували після початку війни. Водночас українська влада у Меморандумі з МВФ зобов’язалася повернути е-декларування до 1 серпня 2023 року. Крім того, цей структурний маяк на кінець липня 2023 року передбачає відновлення функції НАЗК перевіряти декларації про активи.

Також у Меморандумі міститься зобов'язання забезпечити автоматичне внесення інформації з інших пов'язаних баз даних та реєстрів зі збереженням зобов'язання чиновника щодо правдивого та заповнення спрощених декларацій у період дії воєнного стану (структурний маяк на кінець жовтня 2023 року).

Нагадаємо, у лютому президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо відновлення декларування статків посадовців і депутатів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.07.2023 11:12