Фото: nato.int

Допомога на 40 млрд євро і центр з підтримки: про які рішення для України йдеться у декларації саміту НАТО

Північноатлантичний альянс створить структуру з підтримки безпеки та підготовки для України (NSATU), яка функціонуватиме в країнах блоку. До того ж НАТО протягом наступного року виділить Києву мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро.

Про це йдеться у декларації Вашингтонського саміту, яка розміщена на сайті НАТО.

NSATU

NSATU координуватиме забезпечення військової техніки та навчання України членами Альянсу та партнерами. Її мета — поставити допомогу в галузі безпеки для України на сильній основі, гарантуючи розширену, передбачувану та послідовну підтримку. NSATU підтримуватиме самооборону Києва відповідно до статуту ООН, водночас не робитиме НАТО стороною конфлікту. Вона підтримає трансформацію оборонних та силових сил України, забезпечуючи подальшу інтеграцію з НАТО.

40 мільярдів євро для України

Крім цього, на саміті було оголошено про довготермінову допомогу в галузі безпеки для України, яка передбачає надання військової техніки та навчання військових, що допоможе у боротьбі з російською агресією. Через пропорційні внески союзники мають намір забезпечити мінімальне основне фінансування в розмірі 40 мільярдів євро та стабільний рівень допомоги з питань безпеки протягом наступного року.

Зобов’язання поширюється на витрати, пов’язані з наданням Києву військового обладнання, допомоги та навчання, зокрема:

  • закупівля військової техніки;
  • матеріальна допомога;
  • витрати, пов’язані з обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки;
  • витрати на військову підготовку;
  • оперативні витрати, пов'язані з наданням військової підтримки;
  • інвестиції та підтримка оборонної інфраструктури та ОПК;
  • усі внески до трастових фондів НАТО для України, включно з нелетальною допомогою.

Спільний центр аналізу, підготовки та навчання Україна-НАТО (JATEC)

Країни-члени НАТО обговорили роботу над створенням Спільного центру аналізу, підготовки та освіти Україна-НАТО (JATEC) — важливого стовпа практичного співробітництва, щоб визначити та застосувати уроки російської війни проти України та збільшити оперативну сумісність України НАТО.

Підтримка євроатлантичної інтеграції України

Союзники України відзначили прогрес України, досягнутий після вільнюського саміту, зокрема у реалізації демократичних, економічних та безпекової реформ. Також члени Альянсу запевнили: майбутнє України — в НАТО.

"Ми повністю підтримуємо право України обирати власні заходи безпеки та визначати своє майбутнє, вільне від зовнішнього втручання. Майбутнє України — в НАТО. Україна стає більш сумісною та політично інтегрованою з Альянсом. Ми вітаємо конкретний прогрес, досягнутий Україною після саміту у Вільнюсі стосовно її необхідних демократичних, економічних та безпекових реформ. Оскільки Україна продовжує цю важливу роботу на шляху до вступу в Альянс, ми продовжуватимемо підтримувати її на своєму незворотному шляху до завершення євроатлантичної інтеграції, зокрема членства в НАТО. Ми підтверджуємо, що зможемо надіслати запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли усі союзники дадуть згоду й Києвом будуть виконані усі умови", — йдеться у спільній заяві членів НАТО.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2024 02:37