Фото: Pixabay

У НАТО визнали, що Україна перебуває на "незворотному шляху" до членства в Альянсі, — The Guardian

Країни-члени Північноатлантичного альянсу визнали, що Україна наразі перебуває на "незворотному шляху" до членства в НАТО.

Це вказано у підсумковій декларації саміту НАТО у Вашингтоні, передає The Guardian.

Як зауважили журналісти, за даними анонімних джерел AFP, країни-члени НАТО, у своїй підсумковій декларації за результатами саміту у Вашингтоні, погодяться підтримати Україну на "незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО".

Водночас, як зауважили у видання, декларація також повторить попередні формулювання про те, що Україна отримає офіційне запрошення до членства. Це відбудеться тоді, "коли союзники погодяться й умови будуть виконані".

До того ж, за інформацією Reuters, за підсумками саміту союзники мають намір надати Україні мінімальне фінансування в 40 мільярдів євро військової допомоги протягом наступного року. Проте вони не погодилися на багаторічне зобов’язання, до якого закликав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Крім того, у підсумковій декларації також будуть вказані сформульовані більш жорсткі формулювання щодо Китаю. Так, НАТО може закликати Пекін  припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку військових зусиль Росії, а також висловлює стурбованість космічними можливостями Китаю.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2024 22:57