Фото: Офіс президента

Що буде найкращою гарантією безпеки для України: заява Столтенберга

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що найкращою гарантією безпеки для України стане п’ята стаття НАТО.

Таку заяву він зробив під час виступу на форумі на полях саміту НАТО, повідомляє "Укрінформ".

Так, генсек Альянсу вважає, що після закінчення війни Україна має отримати достатні спроможності для стримування агресії з боку Росії, а також гарантії безпеки. Натомість кращою гарантією для безпеки України, на думку Столтенберга, є стаття номер п'ять Вашингтонського договору.

"Ми бачили тенденцію поведінки Росії, коли вона раз у раз шматувала Україну. Якщо ми матимемо нове припинення вогню, нову угоду, тоді ми маємо бути фундаментально впевнені, що все це зупиниться там, де буде визначена ця лінія. Коли бої зупиняться, ми маємо забезпечити, щоб Україна мала спроможності стримувати подальшу агресію Росії та мала безпекові гарантії. Безумовно, найкращими та найсильнішими гарантіями безпеки буде стаття 5. Тож я переконаний, що кінцевою метою цих переговорів є членство (України, — ред.) в НАТО", — зазначив Столтенберг.

Водночас Столтенберг зауважив, що на саміті НАТО країни-члени розглянуть новий широкий пакет допомоги для України. Він міститиме, зокрема, створення окремого командування НАТО у Німеччині, що опікуватиметься безпековою допомогою для України, довгострокові фінансові внески та постачання Україні озброєння та боєприпасів. Крім того, генсек Альянсу додав, що не менш важливою є і підсумкова декларація саміту, яка стосуватиметься членства України в НАТО.

"Інституалізація нашої підтримки, довгострокові фінансові зобов’язання, поставка більшої кількості систем озброєння в Україну, — все це допомагає Україні наблизитися до НАТО. Це змінює реальність, тому що коли ми поставляємо F-16, — це означає, що ми поставляємо не лише F-16, а також тренування, доктрини, оперативні концепції, — це все просуває Україну до повної взаємосумісності з НАТО. Елементи цього пакету наближають Україну до членства. Коли час буде вірним, коли ми матимемо консенсус, і політичне рішення буде прийнято, — тоді буде направлено запрошення до членства", — сказав Столтенберг.

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявляв, що НАТО активно працює над тим, аби Україна могла самостійно виробляти зброю та снаряди у великих кількостях. Також Північноатлантичний альянс допомагає в інших моментах, таким чином нарощуючи співпрацю з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2024 20:43