Фото: ТСН

Підсумкова заява саміту НАТО щодо України: ЗМІ дізналися деталі

Наразі текст підсумкової декларації саміту Північноатлантичного Альянсу і досі не затверджений. Поки що є тільки проект даного документа, зміст якого може змінитися.

Про це повідомляє SpiegelЗа даними видання, текст декларації ще буде обговорюватися на перемовинах глав держав та урядів у Вільнюсі. Тому цілком ймовірно, що до нього буде внесено зміни.

Попередньо, декларація засвідчує, що майбутнє України в НАТО, адже таку обіцянку було озвучено ще на саміті у Бухаресті у 2008 році. Проте термінів вступу нашої держави в Альянс у документі й досі немає. Хоча президент Володимир Зеленський не одноразово закликав до якнайшвидшого прийняття України в НАТО.

Також у виданні зауважили, що Україна може отримати запрошення щодо вступу до Північноатлантичного блоку лише у тому випадку, якщо чинні члени погодяться, що всі умови для цього дотримано. Зокрема, зазначається, що реформи у сфері демократії та оперативної сумісності з НАТО, як і раніше, необхідні Україні на шляху до членства. Водночас міністри закордонних справ НАТО повинні регулярно аналізувати прогрес.

"Ми готові направити запрошення Україні, якщо всі союзники погодяться, що умови будуть виконані", — йдеться в останній пропозиції ключового абзацу.

Чим важливий саміт у Вільнюсі для України

У вівторок, 11 липня, у Литві стартував саміт країн-членів НАТО. Лідери країн-членів Альянсу в першу чергу будуть ухвалювати багаторічну програму підтримки для досягнення повної сумісності Збройних сил України та НАТО. Також результатом саміту має стати виведення на якісно новий рівень політичних відносин між НАТО та Україною.

Найголовнішим рішенням має стати членство України в НАТО. Учасники саміту озвучать перспективи членства України в Альянсі в підсумковому документі. 

Україна ж очікує від НАТО єдності в питанні підтримки членства України, узгодження оборонних пакетів підтримки та отримання гарантій безпеки, які необхідні країні, поки вона не стала повноправним членом Альянсу.

Нагадаємо, у Вільнюсі активно готувались до саміту НАТО. По всій столиці Литви розклеєні банери та надписи на підтримку України та її членства в Альянсі.

Додамо, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрінеться з українським лідером Володимиром Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі у середу, 12 липня. Також CША на саміті НАТО у Вільнюсі "пошлють позитивний сигнал" щодо членства України в Альянсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 14:20