Фото: Офіс президента

"Дратував Єрмака, який хотів більшого впливу над МЗС": Politico назвав причину звільнення Кулеби

Вже екс-главу Міністерства закордонних справ Дмитра Кулебу звільнили з посади через важкі стосунки з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Він намагався отримати об'ємніший контроль над міністерством.

Про це повідомляє Politico з посиланням на анонімного українського високопосадовця.

Анонімний співрозмовник назвав недавні кадрові зміни в уряді "перестановкою стільців". Досі міжнародні та вітчизняні ЗМІ здебільшого повторювали урядову позицію з цього питання, стверджуючи, що це найбільша перебудова з того часу, як Росія вдерлася в Україну. Але насправді це не така вже й перебудова. Це просто перепозиціонування деяких драматичних персонажів, які були представлені чимось більшим, ніж вони є, сказав чиновник, який попросив залишитися анонімним, щоб говорити більш відверто.

"Жодних нових осіб із промисловості, громадянського суспільства чи академічних кіл не додалося — те, до чого уряд уже давно закликали", — зазначив він.

Єдиними винятками, як зазначив неназваний високопосадовець, є вимушені відставки міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та — незалежно від перестановок у Кабінеті міністрів — глави української національної мережі електропередачі "Укренерго" Володимира Кудрицького. За словами чиновника та інших інсайдерів, опитаних Politico, Кулеба дратував впливового голову адміністрації Зеленського Андрія Єрмака, який хоче більшого контролю над міністерством.

Лідер України з весни підігрівав очікування серйозних змін в уряді, оскільки Зеленський і його помічники намагалися підняти дух, що впав, на тлі зниження особистих рейтингів і того, що втомлена нація все більш відкрито ставить під сумнів його лідерство — звідси й драматичне транскордонне вторгнення, розпочате минулого місяця в Курську область Росії.

Politico підкреслює, що відхід Кулеби розглядається як ще один приклад того, як оточення Зеленського виганяє аутсайдерів, які готові ставити запитання та кидати виклик. Це відповідає більш ранньому звільненню командувача Збройних сил генерала Валерія Залужного, який конфліктував із Зеленським щодо військової стратегії та необхідності мобілізувати ще більше людей для боротьби. Високі рейтинги прихильності Залужного також не прихилили до нього пильну і ревниву президентську адміністрацію.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада України звільнила Дмитра Кулебу з посади міністра закордонних справ України. За звільнення Кулеби проголосували 240 нардепів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2024 14:02