Дума залишається єдиним обложеним містом в сирійській Східній Гуті

28 БЕРЕЗНЯ 2018 14:37

Останні місяці були особливо трагічними для мирних жителів Сирії.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.

У Східній Гуті, наприклад, з 24 лютого в результаті повітряних нальотів загинули понад 1700 осіб. У Дамаску вбито щонайменше 78 осіб. Десятки тисяч жителів Східної Гути покинули свої будинки. Близько 80 тисяч розмістилися в місті Дамаску і восьми імпровізованих притулках, відкритих в сільських районах провінції з такою ж назвою.

«Ці притулки не розраховані на таку велику кількість людей, - зазначив Координатор надзвичайної допомоги Марк Локок. - Вони перенаселені, там немає належних санітарних умов, немає води. Також викликають занепокоєння випадки гендерного насильства, положення дітей, що залишилися без супроводу дорослих, і обмеження на пересування людей».

Дума тепер - єдине місто Східної Гути, яке все ще перебуває в обложеному становищі. За словами Локока, установи ООН і партнери готові надати допомогу 16,5 тисячам місцевих жителів, як тільки уряд Сирії підпише дозвіл на доставку вантажів в Думу.

Зростає число внутрішніх переселенців з Афрін. Його вже покинули 183 тисяч чоловік, від 50 до 70 тисяч все ще залишаються там.

Сьогодні влада Туреччини, яка встановила контроль над Афрін, заявили про намір дозволити доставку допомоги.

«Ми плануємо відправити туди колону найближчим часом, - повідомив Марк Локок. - Нам відомо, що багато там потребують допомоги».

Представник ООН назвав «катастрофічною» ситуацію в провінції Ідліб, куди в грудні прибули 400 тисяч внутрішніх переселенців. Останні дні звідти також почали надходити дані про обстріли і авіанальоти.

Марк Локок розповів і про ситуацію в інших частинах Сирії, в тому числі в Ракку. Там зберігається стабільність, проте територія «всіяна» мінами і боєприпасами, які не розірвалися. В ООН планують доставити допомогу в це місто на наступному тижні, коли буде обраний безпечний маршрут.

Заступник глави ООН повідомив, що кілька днів тому уряд Сирії і «інші» сторони звернулися до ООН з проханням розширити допомогу жителям Східної Гути.

В ООН у відповідь запросили дозволу відправити додатковий персонал, зараз вирішується питання з їх візами.

Марк Локок також підтвердив виділення 20 млн. Доларів з Фонду гуманітарної допомоги Сирії на потреби жителів Східної Гути і Афрін.

У доповіді, підготовленій в Управлінні з гуманітарних питань, повідомляється про те, в ООН запросили 115 млн. доларів на ці цілі, проте в даний час отримано менше половини цієї суми.

В цілому ООН і партнери щомісяця допомагають 7,5 млн. жителям Сирії.

«У ООН немає власних коштів на ці операції. Ми можемо надавати цю допомогу тільки завдяки добровільним пожертвам донорів», - зазначив Локок.

Світ, 28.03.2018 14:37