Фото: соцмережі

Два роки тому Україна вперше підірвала Кримський міст: як це було (відео)

Рівно два роки тому, 8 жовтня 2022 року, українські військовослужбовці провели складну спецоперацію та підірвали незаконно збудований росіянами Кримський міст.

TrueUA пригадує події історичного дня, коли країна-агресорка була позбавлена основної логістичної артерії.

Як це було

8 жовтня 2022 року, о 06:00, на автомобільній частині Кримського мосту поблизу Таманського півострова вибухнула вантажівка. Вибухом були знищені два прольоти дорожнього покриття моста. На залізничній гілці зайнялися сім цистерн з пальним, полум'ям був охоплений вантажний поїзд.

Варто зауважити, що Кримський міст був важливою частиною транспортних комунікацій між Росією та анексованим Кримом. Проте після вибуху рух мостом було призупинено.

У липні 2023 року СБУ вперше визнала причетність до атаки на Кримський міст у 2022 році. А в серпні голова Служби безпеки України Василь Малюк вперше розповів, як його команда підривала Кримський міст. Так, за словами очільника СБУ, співробітники спецслужби використали вантажівку з 21 тонною вибухівки. Вона була загорнута у плівку такої товщини, щоб сканери у пунктах пропуску її не помітили. За словами Малюка, рулони плівки офіційно перевозила російська вантажівка. СБУ вдалося "обійти" спеціальні глушилки на Кримському мосту, які збивають GPS-координати.

"Ми сім кіл пекла пройшли, використали "в темну" стільки росіян. Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, тому що напруга всередині була величезною", — пригадує Малюк.

Ремонт мосту тривав понад рік.

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

З 2018 року міст обмежує судноплавство у Керченській протоці та Азовському морі й використовується для мілітаризації незаконно анексованого Криму.

Нагадаємо, раніше посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич заявив під час виступу в суді в Гаазі, що Москва навмисно обмежує міжнародне судноплавство в акваторії Азовського моря, щоби заволодіти ним і Керченською протокою. Також Кремль незаконно побудував Керченський міст, який створив постійну перешкоду для судноплавства, зокрема, для великих міжнародних суден, які перевозять товари українського виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2024 11:50