Майк Джонсон. Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Джонсон обговорював із республіканцями новий план допомоги Україні: коли можуть ухвалити законопроект

Спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Майк Джонсон проводив приватні зустрічі з республіканцями щодо нового двопартійного пакета допомоги, зокрема Україні, який передбачає обмеження на кордоні США з Мексикою.

Про це повідомляє CNN. Як вказують журналісти, що хоч Джонсон й зірвав голосування за двопартійний пакет допомоги Україні, запропонований Сенатом, але дав новій пропозиції шанс на існування, яка з'явилася в Палаті представників.

Тепер, пише видання, голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол бере на себе провідну роль у спробі завершити пропозицію та досягти консенсусу в ухваленні рішення наприкінці березня або на початку квітня.

"Джонсон ще не зайняв позиції щодо плану та не зобов’язався голосувати за нього, сказавши своїм колегам, що їм спершу потрібно завершити роботу над законопроектом про державне фінансування. Але як тільки цей процес буде завершено до середини березня, прихильники плану від республіканців вважають, що він дозволить йому вийти на розгляд — навіть якщо це спричинить негативну реакцію з боку крайніх правих членів Конгресу або навіть голосуванням за його усунення з посади спікера", — вказує CNN.

Однак, інформують журналісти, проведення закону через Палату представників залишається надзвичайно складним завданням. Республіканці надто розділилися щодо допомоги Україні, і колишній президент Дональд Трамп може фактично знищити законопроект одним дописом у соціальних мережах. Крім того, для його ухвалення знадобилася б достатня підтримка демократів — це важке завдання, враховуючи, що пакет передбачає нові прикордонні обмеження та допомогу Ізраїлю, що, ймовірно, спровокує повстання лівих сил.

CNN наголошує, що прихильники допомоги Києву наполягають на негайних діях, адже Росія просувається на фронті. Маккол минулого тижня інформував республіканців в офісі спікера про новий план, тоді як Джонсон був "дуже обережним, але достатньо відкритим".

Про що йдеться у новому пакеті допомоги

План зовнішньої допомоги, що розробляється двопартійною групою, передбачає надання військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 66 мільярдів доларів, але не гуманітарну допомогу, яка була частиною сенатського пакета та пріоритетом для багатьох демократів. Документ також передбачатиме заборону на в'їзд нелегальних іммігрантів до США, поки не буде досягнуто оперативного контролю над кордоном, і відправлятиме мігрантів до Мексики або країни їхнього походження, поки вони чекатимуть на розгляд їхніх претензій у США.

Також група розглядає інші зміни до законопроекту, зокрема арешт заморожених російських активів у США і передачу їх Україні. Макфол сказав, що члени групи розглядають можливість перетворення частини допомоги на американський кредит — ідея, яку висунув Дональд Трамп. Водночас CNN пише, що цю пропозицію буде важко прийняти багатьом демократам, які виступають проти імміграційних обмежень, а також проти відсутності гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, минулого тижня президент США Джо Байден заявив на зустрічі з лідерами Конгресу, що бездіяльність законодавчого органу спричинила жахливі наслідки в Україні, оскільки політики так і не спромоглися проголосувати за допомогу Києву у розмірі 60 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.03.2024 00:27