Олег Кулініч у Шевченківському райсуді Києва Фото: "Ґрати"

Екс-голова СБУ у Криму Кулініч може сісти довічно: очікується вирок

Шевченківський районний суд столиці перейшов до наступної стадії судового розгляду справи щодо колишнього очільника Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим Олега Кулініча. Зокрема, на сьогодні відбувається заключна фаза дослідження доказів. За цим слідуватимуть дебати й оголошення вироку.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Справа Кулініча

Екс-начальник СБУ у Криму Кулініч обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111 ("Державна зрада"), ч.3 ст.255 ("Участь у злочинній організації"), ч.1 ст.263 ("Незаконне зберігання вогнепальної зброї"), ч.5 ст.407 ("Самовільне залишення місця служби, вчинене військовослужбовцем в умовах воєнного стану"), ч.4 ст. 410 ("Привласнення та заволодіння військовою службовою особою зброї та бойових припасів в умовах воєнного стану") Кримінального кодексу України. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України затримали Кулініча 16 липня 2022 року.

затримання Кулініча

Затримання Олега Кулініча. Фото: Державне бюро розслідувань

За інформацією правоохоронців, він працював на росіян щонайменше з 2019 року. Екс-голову СБУ у Криму завербували працівники Федеральної служби безпеки РФ, він отримав псевдонім "Котигорошко". До того ж Кулініч, за версією слідства, користувався довірою тодішнього очільника СБУ Івана Баканова. Останній ділився з Кулінічем чутливою військовою інформацією, яку той передавав російським розвідувальним органам.

Також слідство встановило, що Кулініч був довіреною особою Володимира Сівковича (екс-заступник секретаря РНБО (в минулому офіцер КДБ СРСР), з 2014 року переховується у Москві). Він активно співпрацював зі створеним ФСБ "політичним офісом" та виконував вказівки кураторів для впровадження "своїх людей" до різних державних та правоохоронних органів, проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, підбурювання громадян України до державної зради.

Нагадаємо, що ДБР ще у квітні 2023 року завершило розслідування кримінального провадження щодо державної зради Кулініча. Правоохоронці зазначали, що обвинувачений свідомо затягував ознайомлення з матеріалами справи, тому слідчі були змушені звернутись до суду щодо обмеження відповідних термінів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 18.06.2024 09:30