Екс-нардепу Пашинському оголосили підозру в заволодінні нафтопродуктами на майже 1 млрд гривень

У понеділок, 12 лютого, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки вручили підозру колишньому народному депутату кількох скликань. Правоохоронці не вказують прізвища політика, однак, за даними ЗМІ, йдеться про Сергія Пашинського. У нього сьогодні вранці пройшли обшуки.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

"НАБУ, САП та СБУ оголосили підозру колишньому нардепу та його бізнес-партнеру за незаконне привласнення нафтопродуктів і нанесення державі майже один мільярд гривень збитків", — йдеться у повідомленні.

Також підозру оголосили бізнес-партнеру Пашинського та чотирьом їхнім спільникам. Вони підозрюються у незаконному привласненні та продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби ЗСУ.

"Завдяки спеціалістам Державної аудиторської служби України встановлено, що внаслідок цих оборудок, які були здійснені у 2014-2017 роках, державному бюджету було завдано збитків на майже один мільярд гривень", — заявили в СБУ.

Що відомо про незаконне привласнення нафтопродуктів: деталі справи

Відомо, що у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до Росії. За даними слідства, ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. Тоді це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру екс-депутата.

Так, за вказівкою фігурантів справи посадовці цього підприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер Пашинського. Згодом ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

"Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні постачання на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. "нафтопродуктів Курченка. Все решта — це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, своєю чергою, закуповувала їх у РФ та Білорусі", — інформують в прес-центрі.

Фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на ЗСУ. Колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

За даними СБУ, у 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Проте весь обсяг нафтопродуктів та всі отримані від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 мільйона гривень.

На даний час досудове розслідування триває. Екс-нардепу Сергію Пашинському та іншим зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Варто додати, що вранці 12 лютого до Сергія Пашинського прийшли з обшуками правоохоронці. Екс-нардеп на своїй Facebook-сторінці повідомив, що представники Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро провели обшуки у його помешканні.

Що відомо про Сергія Пашинського

Сергій Пашинський — колишній народний депутат України V-VIII скликань парламенту. З листопада 2013 до лютого 2014 року був заступником керівника Штабу національного опору, який координував протестні акції на Майдані та по всій країні.

З 5 березня до 10 червня 2014 року Сергій Пашинський був тимчасовим виконувачем обов'язків глави Адміністрації президента України.

Фото: Сергій Пашинський.

Фото: Сергій Пашинський. Джерело: Facebook

До того ж 10 квітня 2014 року разом із Турчиновим, Яценюком, Аваковим, Парубієм став одним із засновників партії "Народний Фронт". На виборах до ВРУ 2014 року обраний нардепом восьмого скликання від "Народного фронту", був заступником голови фракції та головою комітету ВРУ з питань національної безпеки та оборони.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найбільшим приватним постачальником зброї з початку війни стала компанія, пов’язана з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським. Раніше його підозрювали у корупції. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.02.2024 15:15