Фото з Facebook

Ердоган хоче стати миротворцем у війні Ізраїля з ХАМАС

Туреччина готова стати миротворцем у палестино-ізраїльській війні, в тому числі й в питанні обміну полоненими. З відповідною ініціативою виступив президент країни Реджеп Тайїп Ердоган.

Про це він заявив після засідання уряду в Анкарі, пише "Укрінформ".

"Ми, як Туреччина, готові до будь-якого виду посередництва, включно з обміном полоненими, якщо цього вимагатимуть сторони… Ми продовжуємо наші інтенсивні дипломатичні контакти заради миру між Ізраїлем і Палестиною", — сказав Ердоган.

Президент Туреччини закликав Ізраїль перестати обстрілювати Сектор Гази, а ХАМАС припинити атаки на цивільних.

"Навіть у війні присутні етикет і мораль. Сторони зобов'язані їх дотримуватися. Як ми завжди наголошуємо, у справедливому мирі немає переможених", — додав турецький президент.

Війна в Ізраїлі: останні новини

Вночі 7 жовтня ХАМАС масовано атакував ракетами Ізраїль, у містах спалахнули пожежі. Станом на вечір 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок нападу ХАМАСу перевищила 700 осіб, понад 2200 дістали поранень.

Видання The Wall Street Journal повідомило, що представники служби безпеки Ірану допомогли спланувати раптову атаку ХАМАС на Ізраїль і дали зелене світло для нападу на зустрічі в Бейруті минулого понеділка. Видання писало, що офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з ХАМАС із серпня, щоби розробити повітряний, наземний та морський план вторгнення. Своєю чергою місія Ірану в ООН заявила, що Тегеран не причетний до нападу на Ізраїль.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

У ніч на 9 жовтня авіація Ізраїлю продовжила завдавати удари по Сектору Газа, щоб "знищити можливості терористичної групи ХАМАС". Повідомлялося, що військові бомбили не лише будинки командирів, а будинки усіх бойовиків.

ЦАХАЛ заявив, що Ізраїль "серйозно послабив можливості" палестинського бойового угруповання ХАМАС у результаті повітряних ударів по Газі, які тривали до ранку понеділка.

Нагадаємо, ввечері 9 жовтня ХАМАС оголосив про готовність до перемир'я з Ізраїлем. Водночас посол Ізраїлю в ООН заявив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.10.2023 09:20