Ердоган скасував режим надзвичайного стану

21 ЛИПНЯ 2018 06:37

У Туреччині скасований режим надзвичайного стану, який діяв протягом двох років. Весь цей час в країні проведення мітингів, зборів та інших масових заходів було обмежено, а силовикам були надані ширші права, повідомляє The Guardian.

Режим надзвичайного стану був вперше введений 20 липня 2016-го року після скоєної п'ятьма днями раніше спроби державного перевороту. Потім його ще сім разів продовжували. В рамках оголошеної президентом Ердоганом боротьби з послідовниками проповідника Фетхуллаха Гюллень, яких звинуватили в організації заколоту і тероризмі, були арештовані тисячі людей, понад 130 тисяч чиновників, вчених, викладачів, юристів і співробітників силових структур були звільнені.

Опозиція і ряд європейських країн критикували Ердогана, стверджуючи, що він використовують оголошене надзвичайне становище для розправи з політичними противниками.

За даними турецьких ЗМІ, правляча партія на чолі з президентом має намір провести в парламенті законопроект, що надає владі ті ж повноваження, якими вони користувалися і під час дії режиму надзвичайного стану.

Світ, 21.07.2018 06:37