Фото ілюстративне. Джерело: korrespondent

Юристи пояснили, чи можуть стягувати аліменти з військовослужбовців

В Україні на час повномасштабного вторгнення батьки, як й у мирний період, зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Водночас є певні особливості стягнення аліментів з військовослужбовця.

Фінансове забезпечення військових складається з щомісячних основних видів грошового забезпечення, а саме: посадовий оклад, оклад за військовим званням та надбавка за вислугу років. Також військові можуть отримувати щомісячні додаткові виплати та одноразові види грошового забезпечення. Йдеться про надбавки, доплати та винагороди.

З військовослужбовців утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом, повідомляють фахівці "Безоплатної правничої допомоги".

Якими є особливості стягнення аліментів з військового у примусовому порядку

Юристи пояснюють, що у випадку, якщо утримання аліментів проводиться у примусовому порядку, то на підставі документів державного або приватного виконавця, стягувач може письмово звертатися до виконавця із заявою, де вказано про те, що боржник, мобілізований на військову службу та може вказати номер частини, якщо такий відомо.

Проте, якщо адреса військової частини, де служить військовий, який заборгував виплату аліментів, невідома, то виконавець має надіслати документи стосовно стягання аліментів до Міністерства оборони України. Ці документи передадуть до бухгалтерії військової частини, після чого продовжаться виплата аліментів з доходів боржника.

Розрахунок аліментів

Розрахунок аліментів здійснюється за рішенням суду. Кошти на утримання дитини присуджуються у частці від доходу її матері або батька. За вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає. На одну дитину аліменти становлять чверть від офіційного доходу боржника. Аліменти на двох дітей стягують у розмірі третини від офіційного доходу боржника. Якщо дітей троє і більше, то з боржника на аліменти стягують 50% від його доходів. 

Варто наголосити, що мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менш ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. На дитину віком до шести років мінімальна сума аліментів становить 1281 гривню та 50 копійок, а на дитину від шести до 18 років — 1598 гривень. Проте максимальний розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Так, максимальний розмір аліментів на дитину до шести років становить 25630 гривень, а на дитину від шести до 18 років — 31960 гривень.

Нагадаємо, що Україна продовжує підтримувати різні категорії населення, серед них — діти з інвалідністю. Про те, на які пільги вони мають право — у нашому матеріалі

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.06.2024 02:23